Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) boos op Bart Somers (Open VLD): "Buitengewoon dom om iemand zo in de rug te schieten"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is bijzonder boos op Vlaams minister Bart Somers (Open VLD). Die zei afgelopen weekend bij VTM dat zelfs een blinde kan zien dat de N-VA helemaal niet in de federale regering wil stappen. De Wever zegt dat hij ernstig onderhandelt met informateur Paul Magnette (PS) en hij vindt dat Somers met zijn "georkestreerde aanval" een "geweldig cadeau aan de PS" geeft. In een tweet lijkt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten olie op de golven te willen gooien.

"Ik ben al 14 dagen met meneer Magnette ernstig aan het onderhandelen", aldus De Wever. "Ik krijg nota's en ik geef ook nota's. Daaruit blijkt dat wij de belangen verdedigen van iedereen die werkt, spaart en onderneemt. De PS verdedigt de belangen van de andere mensen."

Als Magnette een signaal wilde krijgen dat hij vooral niets moet toegeven, dan heeft hij dat gekregen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever geeft aan dat hij al 14 dagen niets meer van Open VLD heeft gehoord. "Ik was daarover niet ongerust omdat ik denk dat we daar op dezelfde lijn staan, ook de lijn van het Vlaams regeerakkoord. En dan komt er plots een georkestreerde aanval die ik erg betreur omdat dit natuurlijk een geweldig cadeau aan de PS is."

"Als meneer Magnette een signaal wilde krijgen dat hij vooral niets moet toegeven en op de goede weg is om de Vlamingen uit elkaar te spelen, dan heeft hij dat gekregen." De N-VA-voorzitter fulmineert verder. "Het is natuurlijk buitengewoon dom aan de onderhandelingstafel om iemand zo in de rug te schieten, zonder enig overleg. Het is ook niet erg correct."

Desondanks blijkt uit de woorden van De Wever dat hij  op zijn zachtst gezegd niet laaiend enthousiast is over een mogelijke samenwerking met de PS. "Ik zit daar niet voor mijn plezier", zegt hij, en hij herhaalt waarvoor hij en zijn partij staan.

Toch kan het lukken met de PS, houdt hij vol. "Op één voorwaarde: dat die lijn die we in het Vlaams regeerakkoord hebben getrokken strak blijft en het voor de PS heel duidelijk is dat zij over de brug zullen moeten komen." Als de PS begrijpt dat "Vlaanderen niet zal toegeven", kan het wél lukken, denkt hij. "Maar dan moet je natuurlijk wel op één lijn gaan staan."

Wat gisteren is gebeurd, schat ik zeer, zeer negatief in voor de onderhandelingen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Conclusie? "Wat gisteren is gebeurd, schat ik zeer, zeer negatief in voor de onderhandelingen. Het is net alsof we van vooraf aan weer opnieuw kunnen beginnen."

De Wever houdt vol dat hij nog altijd snel een nieuwe regering wil vormen, maar geeft toe dat het niet makkelijk is. "Dit land is natuurlijk ook zeer moeilijk bestuurbaar omdat je een optelsom van twee democratieën moet maken die fundamenteel anders stemmen en steeds meer verschillend stemmen." Volgens hem heeft Vlaanderen vooral rechts en centrumrechts gestemd, Wallonië links tot uiterst links.

Bekijk hieronder het interview met Bart De Wever en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

In een reactie twittert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dat elke partij haar eigen inhoud bepaalt en dat voor Open VLD "de inhoud primeert". "Tegelijk zijn we heel duidelijk en unaniem met het uitgebreid partijbureau: om het land te blokkeren of splitsen zijn we niet beschikbaar", luidt het nog.

Voor de camera wil Rutten vandaag niet reageren. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) doet dat wel en probeert te sussen. "We moeten nu eens stoppen met die overdreven strategische bespiegelingen. Ik zou zeggen aan meneer De Wever: neem contact op met ons en dan kunnen we verder", zegt hij in "Het Journaal".

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Bart Verhulst in "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen