AFP or licensors

Is dat eigenlijk nog nodig, de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen?

Vandaag is de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Dit jaar zijn er al minstens 22 vrouwen in België gedood louter omdat ze vrouw zijn. Gisteren kwamen nog 10.000 vrouwen en mannen op straat in Brussel om dat geweld aan te klagen. Maar zijn die acties nog nodig, nu we aanbeland zijn in de vierde feministische golf? De cijfers spreken voor zichzelf. 

Het cijfer van 22 dodelijke slachtoffers van geweld op vrouwen werd geteld op basis van verslagen in de media. "We kunnen vrij zeker zijn dat het om een onderschatting gaat", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. 

"In de gerechtelijke statistieken wordt jammer genoeg geen onderscheid gemaakt tussen een poging tot doodslag en effectieve doodslag in het kader van partnergeweld, of tussen de moord op een man of vrouw." Dat heeft een technische reden, en wordt in de toekomst aangepakt. De dodelijke slachtoffers in het kader van partnergeweld maken ongeveer één tiende uit van alle dodelijke slachtoffers. 

Hieronder de cijfers voor de klachten over pogingen of feiten van verkrachting en aanranding. Ook hier zijn de klachten van mannen en vrouwen niet opgesplitst. Wel weten we dat 95 procent van de verdachten bij zaken die effectief in een rechtzaak worden behandeld, mannen zijn. 

Vaak gebeurt geweld op vrouwen in het kader van een relatie, zoals de eerste grafiek al toonde. Hieronder een overzicht van de klachten over de verschillende vormen van partnergeweld. Opnieuw maken de politiestatistieken geen onderscheid tussen klachten van vrouwen of mannen. 

Hier zijn 3 op de 4 verdachten die betrokken zijn in zaken van partnergeweld die effectief voor de rechtbank komen, mannen. Een kleine nuance daarbij: sommige mannen zijn zowel verdachte als mogelijk slachtoffer, en het zijn uiteraard ook niet altijd vrouwen die het slachtoffer zijn van mannelijke plegers. 

Economisch geweld is bijvoorbeeld wanneer een partner de bankkaart afneemt, waardoor het slachtoffer niet meer voor financieel zichzelf kan instaan. 

Het is ook bekend dat er een heel groot "dark number" is over geweld op vrouwen: veel vrouwen durven geen klacht indienen, of weten niet waar ze terecht kunnen. 

Oranje

Orange the World. Met die slogan wordt de komende zestien dagen actie gevoerd tegen het geweld op vrouwen. Vanmiddag was er al een betoging aan Manneken Pis in Brussel en later vandaag zullen verschillende gebouwen zoals het Sportpaleis oranje kleuren uit solidariteit. 

Dit weekend kwamen zo'n 50.000 mensen op straat in Parijs om te betogen tegen vrouwengeweld. In Frankrijk is "feminicide" of vrouwenmoord een hot topic. Premier Édouard Philippe kondigde er vandaag nog nieuwe maatregelen aan tegen huiselijk geweld: "Als een vrouw naar het politiebureau gaat en daar een aanklacht indient, zal ze veel ernstiger worden genomen."

In ons land kwamen gisteren 10.000 vrouwen en mannen op straat in Brussel. Ze plaatsten rode schoenen om de slachtoffers van vrouwenmoord te herdenken (zie foto bovenaan).

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) kondigde al aan dat ze 6 miljoen euro voorziet om daders te begeleiden en slachtoffers meer juridisch advies te geven. Federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) verzekerde vanmorgen ook dat de drie aangekondigde zorgcentra in Leuven, Antwerpen en Charleroi voor slachtoffers van seksueel geweld er ook zullen komen nu de regering in lopende zaken is. 

Meest gelezen