Een bordercollie (archieffoto).
Imago

Je hond en zijn hondenbrokken van je belastingen aftrekken? Het kan als het om beroepskosten gaat

Een huisdier als aftrekbare beroepskost voor de belastingen: het kan. Zelfs dierenvoeding en verzorging kunnen in aanmerking komen. In de praktijk gaat het zo goed als altijd om honden. “Maar er moet wel een link met je beroep zijn”, zegt fiscalist Jef Wellens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Afgelopen weekend haalde hond Saiko het nieuws. In café Dachterdeer in Hekelgem verjoeg de bordercollie van zeven maanden een inbreker. De familiehond was niet eens opgeleid als waakhond, maar dat zal de komende weken alsnog veranderen. Dat betekent dat Saiko in dienst komt van het café. Hij zal een hond van de zaak worden en kan voortaan een aftrekpost worden voor de belastingen.

Een chihuahua of maltezer maakt niet veel kans

Kosten voor zakelijk aangeschafte huisdieren kunnen als bedrijfskost worden aangegeven. Het gaat dan niet alleen over de aankoopprijs van het dier, maar ook over voeding, inentingen, medische kosten en accessoires. Meestal gaat het om honden, waarbij de belastingplichtige moet kunnen aantonen dat de hond effectief een waakhond is. Een chihuahua of maltezer maakt weinig kans bij de controle.

"Er moet altijd een link zijn met je beroep”, zegt fiscaal jurist Jef Wellens van Wolters Kluwer in “De wereld vandaag” op Radio 1. Een waakhond moet in dit geval een facet van je beroep bewaken. Het is op dat moment een investering die onderdeel is van je beroep. Het gaat dus in de praktijk om ondernemers die een hond aanschaffen om hun handelspand te bewaken. Je moet minstens een woning hebben met gemengd gebruik, waarvan een deel wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden. Je moet ook meer dan 5.000 euro aan beroepskosten kunnen inbrengen. Met je hond alleen kom je daar niet aan.” 

Niet de familiehond

“Natuurlijk doemt hier een schemerzone op”, stelt Wellens vast. “Zo bevestigde de rulingdienst van de FOD Financiën dit bijzondere geval. Een gewone werknemer met een privéhuis heeft een bijberoep. Het materiaal voor dat bijberoep stockeerde hij in het huis en liet het bewaken door zijn hond. De belastingdiensten hebben dit uiteindelijk aanvaard en de man kon zijn hond voortaan inbrengen als beroepsuitgave, niet alleen de aankoop, maar ook de verzorging."

"Maar het kan ook anders uitdraaien. Een gynaecoloog die vaak moest rijden in wat hij als een risicobuurt aanzag, liet zich begeleiden door een hond die hij als beroepskost aangaf. In deze zaak moest uiteindelijk de rechter beslissen. Hij volgde de gynaecoloog niet en beschouwde de hond als familiehond.”

Kunnen ook katten een beroepskost zijn? Fiscalist Jef Wellens: “Ik heb er geen weet van. In theorie kan het. Ze vangen muizen en misschien kan dat nuttig zijn voor een bepaald beroep. Maar ik zou nu ook weer niet willen dat we met z’n allen volgend jaar proberen huisdieren als beroepskost in te brengen.“

Meest gelezen