AFP or licensors

Vrachtwagenchauffeur die Vietnamezen vervoerde in koelwagen pleit schuldig aan mensensmokkel

De vrachtwagenchauffeur die vorige maand 39 Vietnamese migranten heeft vervoerd in een koelwagen, geeft toe dat hij met anderen een plan had uitgewerkt om de migranten Engeland binnen te smokkelen.  Het plan liep noodlottig af, want bij aankomst in Essex bleken de migranten te zijn overleden in de koelwagen.

De 25-jarige Maurice "Mo" Robinson werd een maand geleden opgepakt nadat hij de lijken had ontdekt in een koelwagen die hij vanaf een ferry aan land had gebracht. 

De koelwagen was in de haven van Zeebrugge op de ferry gezet en werd in Engeland van de ferry gehaald door de jonge vrachtwagenchauffeur uit Noord-Ierland en aan land gebracht.

Robinson bracht de koelwagen naar een industrieterrein in Grays, in Essex. Toen hij de koelwagen opende, merkte hij dat migranten die in de koelwagen zaten, overleden waren. 

Doodslag en mensensmokkel

De Britse politie kon de chaufffeur de dag zelf al oppakken. Hij zit sindsdien in de cel op verdenking van 39-voudige doodslag en hulp aan illegale immigratie. Voor dat laatste pleit hij nu schuldig. Robinson en een aantal medeplichtigen zouden al ruim een jaar bezig geweest zijn met mensensmokkel, meer bepaald vanaf mei 2018.  

Naast de 25-jarige Robinson, zit er nog een man in de cel: de 23-jarige chauffeur, ook een Noord-Ier, die de koelwagen naar Zeebrugge had gebracht. Drie andere mensen die eerder opgepakt werden, zijn op borgtocht vrijgelaten.

Meest gelezen