Videospeler inladen...

Frankrijk kondigt nieuwe maatregelen aan tegen huiselijk geweld

De Franse premier Édouard Phillipe kondigt een aantal nieuwe maatregelen aan om huiselijk geweld en partnergeweld beter aan te pakken. Premier Phillipe presenteerde die vandaag op de internationale dag tegen geweld op vrouwen. De Franse regering trekt in totaal 360 miljoen euro uit voor de maatregelen. Op zaterdag kwamen in Frankrijk nog tienduizenden demonstranten op straat tegen geweld op vrouwen. 

In een toespraak presenteerde de Franse premier Édouard Philippe de maatregelen ter waarde van 360 miljoen euro. VRT-correspondent Frank Renout: "Een deel van dat geld zal terechtkomen bij de slachtoffers. Als een vrouw naar het politiebureau gaat en daar een aanklacht indient, zal ze veel ernstiger worden genomen."

"De Franse agenten beschikken nu over een vaste checklist waarmee ze kunnen inschatten of de aanklacht ernstig is en hoe serieus ze het moeten nemen", aldus Frank Renout. "Ook de hulplijn of noodlijn voor slachtoffers wordt 24 uur per dag open gehouden. Dat was hiervoor nog niet het geval."

Als een vrouw naar het politiebureau gaat en daar een aanklacht indient, zal ze veel ernstiger worden genomen

Frank Renout, VRT-correspondent in Frankrijk

Maar ook voor de daders van huiselijk geweld komen er duidelijke maatregelen. Frank Renout zegt: "Die kunnen worden opgenomen in speciale centra om daar behandeld te worden. Ook zullen de daders strenger worden aangepakt als het om ouderlijk gezag gaat."

Tot slot is er ook nog een andere opmerkelijke maatregel. "Artsen zijn niet langer gebonden aan het beroepsgeheim als er iemand in hun kamer zit waarvan het leven in gevaar is. Vanaf nu mag de arts in het geval van levensgevaar naar justitie of politie gaan", aldus Frank Renout.

Vanaf nu mag de arts in het geval van levensgevaar naar justitie of politie gaan
Frank Renout, VRT-correspondent in Frankrijk

De toespraak van premier Philippe komt er vandaag op de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Deze zaterdag kwamen er nog tienduizenden demonstranten op straat om het geweld op vrouwen te veroordelen en het probleem aan te kaarten. Vooral in de hoofdstad Parijs kwamen veel mensen samen om politici aan te sporen het probleem ernstiger te nemen.

Een studie van persagentschap AFP toonde recent nog aan dat sinds het begin van 2019 in Frankrijk al 117 vrouwen zijn vermoord door hun huidige of voormalige partners. AFP beweert dat het gaat om ongeveer één moord per 3 dagen. 

(Lees verder onder de foto)

Een demonstrant in Parijs houdt een bord boven het hoofd met opschrift "Onthoud, verzet, geef niet toe".
AFP or licensors

Acties in Italiaans voetbal

Op zaterdag werden ook elders in Europa acties gevoerd. Zo kwamen er duizenden mensen op straat in Brussel en andere Europese grootsteden om vrouwen wereldwijd te steunen.

Ook in het Italiaans voetbal werden acties georganiseerd. Zo kwamen er in de wedstrijden van de Italiaanse Serie A, de hoogste afdeling in het Italiaanse voetbal, voetballers het veld op met rode verf op hun wangen. De actie is bedoeld om alle vormen van onrecht tegen vrouwen te veroordelen en meer besef te creëren rond het probleem van geweld op vrouwen.

De kaak van Internazionale-coach Antonio Conte kleurt rood bij de actie tegen geweld tegen vrouwen.
Ook sterspeler Paulo Dybala deed zaterdag mee met de actie om de bewustwording te vergroten rond geweld op vrouwen.
In Frankrijk kwamen afgelopen zaterdag tienduizenden demonstranten op straat om geweld op vrouwen aan te kaarten.
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen