Alexander Dumarey

"Immo Royal": niemand die weet hoeveel het patrimonium van de Koninklijke Schenking waard is

De Koninklijke Schenking beheert een patrimonium dat groter is dan Brussel-Stad, Ukkel en Anderlecht samen, in totaal ruim 7.500 hectare. Maar niemand die weet hoeveel dat patrimonium eigenlijk waard is. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS, De Tijd, Knack en Apache. 

De Koninklijke Schenking beheert een gigantisch patrimonium dat zich uitstrekt van de kust tot de Ardennen en daar zitten enkele verrassende eigendommen bij. Het gaat over ruim 7.500 hectare aan gebouwen, parken, landbouwgrond en bossen. Zo zijn er 77 gebouwen waarvan 9 kastelen, 13 boerderijen, 2 villa's, 3 golfterreinen, 2 kapellen, 3 musea,...

Het is een bonte mix van eigendommen zoals de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken, Villa Clémentine waar prins Laurent woont, Villa Schonenberg waar prinses Astrid woont, de grond waarop voetbalclub Union Saint Gilloise speelt, het Belvue-museum in Brussel, een luxerusthuis in Oostende, een tennisclub, een gsm-winkeltje, een cinema, de Venetiaanse gaanderijen in Oostende, het Dudenpark in Vorst, verschillende kantoorgebouwen,...

Château Jaune, de Ardense Zetel van de Koninklijke Schenking in Villers-sur-Lesse.
Alexander Dumarey

Niemand die weet hoeveel het patrimonium waard is

Maar hoeveel is dat patrimonium eigenlijk waard? Niemand die het weet. We hebben er het raden naar. De Koninklijke Schenking weet het zelf niet. De laatste schatting dateert van twintig jaar geleden en is nog in Belgische frank. In 1999 werd het patrimonium door de overheidsdienst Financiën geschat op 221 miljoen euro.

Hoe kan het dat ze de waarde niet kent van haar eigen patrimonium? De Koninklijke Schenking heeft nog steeds een eenvoudige kasboekhouding, waarbij men de waarde van de activa niet moet meegeven en geen dubbele boekhouding, waarbij ze dat wel moet doen.

De Venetiaanse gaanderijen in Oostende
Alexander Dumarey

Inventaris met eigendommen is niet waterdicht

We vonden tijdens ons onderzoek nog een eigenaardigheid. We kregen van de Schenking een inventaris van 26 pagina's met alle eigendommen opgelijst. Over sommige bezittingen is er twijfel of ze wel van de Koninklijke Schenking zijn. Van een stuk grond in Frankrijk van 6 hectare langs de weg Villefranche naar Beaulieu is er zelfs bij de Koninklijke Schenking twijfel of het wel eigendom is van de schenking. Het "zou" eigendom zijn maar gezien de documenten in de archieven zijn er nooit belastingen betaald.

Meest gelezen