Videospeler inladen...

Paul Magnette (PS) blijft informateur en doet oproep aan partijvoorzitters: "Wij werken voor álle Belgen"

Informateur Paul Magnette (PS) zegt te geloven in de slaagkansen van "een positief sociaal project" en voegt daaraan toe dat hij werkt voor álle Belgen. Hij roept alle partijen op verder te kijken dan de onderlinge verschillen en zich op convergenties te concentreren. Vanmiddag heeft koning Filip zijn opdracht verlengd tot 9 december. 

Eerder vandaag maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever zich nog boos op Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) nadat die had verklaard dat zelfs een blinde ziet dat de N-VA eigenlijk niet in een federale regering wil stappen. Integendeel: De Wever zegt de belangen van de Vlamingen te verdedigen die werken, sparen en ondernemen, tegen de PS die volgens hem de belangen van de rest verdedigt.

Wij werken voor álle Belgen, van Zeebrugge tot Aarlen, van Eupen tot Moeskroen

Informateur Paul Magnette (PS)

"Wij werken voor álle Belgen, van Zeebrugge tot Aarlen, van Eupen tot Moeskroen", dient informateur Magnette hem van antwoord, zonder de naam van de N-VA-voorzitter te noemen. Hij wijst erop dat hogere pensioenen, strijd tegen armoede en meer jobs iedereen ten goede komen, zowel in het noorden als in het zuiden.

"Ik geloof in de slaagkansen van een positief federaal project, in een moderne staat met respect voor iedereen", aldus Magnette, die het nog heeft over "een staat die niemand aan de kant van de weg laat".

Het is hoog tijd dat iedereen naar de essentie gaat en verder onderhandelt op basis van de convergenties die er tot op vandaag zijn

Informateur Paul Magnette (PS)

De informateur wil zich niet verliezen in politiek geruzie. "Ik herhaal dat we verder moeten kijken dan de verschillen en ons op de convergenties moeten concentreren." Hij wijst erop dat ons land de facto al bijna een jaar zonder volwaardige federale regering zit en dat zoiets de werking van de staat begint aan te tasten.

Over het politieke gekrakeel van de afgelopen uren, met N-VA en Open VLD in de hoofdrol, laat hij zich niet direct uit. "Ik kan begrijpen dat politieke formaties zich vragen stellen over hun toekomst en strategische overwegingen maken, maar die interne debatten mogen het belang van ons land niet in gevaar brengen. Het is hoog tijd dat iedereen naar de essentie gaat en verder onderhandelt op basis van de convergenties die er tot op vandaag zijn."

Magnette praat naar eigen zeggen over "de modernisering van de staat en de verbetering van het federaal model", en dus niet over confederalisme. "Ik zoek naar convergenties", zegt hij. Zoals genoegzaam bekend staat de N-VA alleen met haar communautair eisenpakket.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Verlenging tot 9 december

Eerder heeft koning Filip zijn informatieopdracht verlengd tot 9 december. Dat komt niet echt als een verrassing, maar dat hij nog 2 weken extra krijgt, wijst erop dat de politieke formatiepuzzel bijzonder ingewikkeld is. 

Allicht wordt gehoopt dat het politiek gespin van vandaag tegen dan al wat weggeëbd is. In elk geval zal er tegen dan wel meer duidelijkheid zijn over de machtsverhoudingen binnen MR en CD&V. De Franstalige liberalen weten op 29 november wie hun nieuwe voorzitter is, de Vlaamse christendemocraten op 6 december.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Wetstraatreporter Bart Verhulst geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen