Videospeler inladen...

Duitsland in hart geraakt door mogelijk grootste kunstroof sinds WO II, politie geeft beelden van diefstal vrij

Uit het historische museum Grünes Gewölbe (Groen Gewelf) in de Duitse stad Dresden zijn sieraden "van onschatbare waarde" gestolen. Het museum geldt als een van de grootste schatkamers van Duitsland en Europa. Volgens de Duitse pers zou het gaan om de grootste kunstroof in de naoorlogse Duitse geschiedenis. "Duitsland, en zeker Saksen, voelt zich in het hart geraakt door deze roof", zegt historicus en Duitslandkenner Georgi Verbeeck (KU Leuven) in "De wereld vandaag". Intussen heeft de politie beelden van de roof vrijgegeven.

In de vroege uurtjes vanochtend braken inbrekers in in het museum Grünes Gewölbe, gevestigd in een zestiende-eeuws kasteel in Dresden, in de oostelijke deelstaat Saksen. Het museum herbergt een van de belangrijkste verzamelingen van oude juweelkunst in Europa.

(lees voort onder de foto)

Foto: Belga

De inbrekers gingen aan de haal met drie achttiende-eeuwse juwelen­collecties van diamant en robijn. Volgens museumdirecteur Marion Ackermann zijn ze van onschatbare waarde. "We kunnen ze niet tot een bepaalde waarde herleiden, want ze vallen niet te verkopen", zegt de directeur.

Bekijk hier beelden van de roof die de politie vanavond heeft vrijgegeven:

Videospeler inladen...

Ze hoopt dat de kunststukken door hun internationale vermaardheid van de kunstmarkt worden gehaald, maar vreest dat de volledige collecties uit elkaar zullen worden gehaald om apart of onder een andere vorm te worden verhandeld. "Dat zou afschuwelijk zijn", zegt de museumdirecteur.  

Afbeelding uit de catalogus van een van de gestolen juwelencollecties.

Sabotage?

Even voor de kunstroof was in de buurt van het museum brand uitgebroken in een stroomkast. Mogelijk is het beveiligingssysteem in het museum daardoor verstoord geraakt, maar daarover wilde de politie tijdens een persconferentie nog geen uitspraken doen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Op beelden zijn minstens twee inbrekers te zien, die binnenraakten door een rooster voor een raam door te snijden en het raam in te slaan. Ze gingen gericht af op een van de vitrines in het museum. Toen kort voor vijf uur 's ochtends alarm werd geslagen, gingen de daders ervandoor. Ze zijn voortvluchtig.

Kort na de feiten was er een voertuigbrand in Dresden. De politie onderzoekt of dat een vluchtauto was.

Eén van de oudste musea van Europa

Het museum Grünes Gewölbe is gevestigd in een zestiende-eeuws kasteel en is een van de oudste musea van Europa. "Zelfs ouder dan het British Museum in Londen", zegt historicus en Duitslandkenner Georgi Verbeeck van de KU Leuven in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het gaat terug op de privécollectie van de beroemdste Saksische keurvorst August de Sterke (1694-1733). Die besliste al aan het begin van de achttiende eeuw om zijn privédomein, zijn schatkamer zeg maar, voor het publiek open te stellen."

(lees voort onder de foto)

Het museum blijft vandaag dicht (foto: Belga)

De Duitsers, en zeker Saksen, voelen zich emotioneel verbonden met het museum omdat het een hele geschiedenis met zich meedraagt, zegt Verbeeck ook.

Duitsers, en zeker Saksen, voelen zich emotioneel verbonden met dit museum

Georgi Verbeeck

Tijdens de geallieerde bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het museum deels verwoest. "En toch kon de collectie de dans ontspringen. Nog vóór de Tweede Wereldoorlog werd de inhoud van het museum overgebracht naar een andere plaats." 

Een deel van de collectie werd door het Russische Rode Leger meegenomen naar de toenmalige Sovjetunie, maar keerde in 1958 terug naar Dresden. "Het museum, zowel het gebouw als zijn inhoud, is pas in 2004, 2006 in zijn oude glorie hersteld", zegt Verbeeck. "Nog maar tien, vijftien jaar kan men de collectie weer bewonderen." 

"Dit is onze identiteit, dit is Saksen"

Het museum herbergt unieke stukken van goudsmeedkunst, edelstenen, porselein, kleinoden, beeldjes van ivoor, barnsteen en brons. Vooral uit de zeventiende en achttiende eeuw. 

Een stuk regionale geschiedenis is gestolen, en dat komt hard aan in Duitsland

Georgi Verbeeck

"De collectie is natuurlijk verbonden met de geschiedenis van Saksen", zegt Verbeeck. "Saksen was een belangrijke deelstaat in de geschiedenis van Duitsland. Het was een keurvorstendom en heeft zeker vanaf het einde van de zeventiende eeuw en in de achttiende eeuw een belangrijke rol gespeeld in Europa. Dat speelt nu allemaal mee. Saksen voelt zich in het hart geraakt. Een stuk regionale geschiedenis is gestolen, en dat komt zeer hard aan in Duitsland."

"Dit is onze identiteit, dit is Saksen", reageerde premier Michael Kretschmer van de oostelijke deelstaat dan ook. "Je kunt dit gebied niet begrijpen of verklaren zonder deze verzameling die gedurende honderden jaren is bijeengebracht." 

Een blik binnen in het museum (archieffoto, Belga).
Een blik binnen in het museum (archieffoto, Belga).
Een blik binnen in het museum (archieffoto, Belga).

Meest gelezen