Nederlands energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen: Mitsubishi en Chubu leggen 4,1 miljard euro op tafel

De Japanse windmolens- en batterijenfabrikant Mitsubishi en elektriciteitsproducent Chubu Electric Power betalen 4,1 miljard euro voor het Nederlandse Eneco, dat ook in ons land stroom levert. Andere gegadigden als Shell en Rabobank vallen uit de boot.

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco, dat gas en elektriciteit levert in Nederland, Duitsland en ook België, stond al een klein jaar te koop. Vier partijen presenteerden zich als kandidaat-overnemer: een consortium van brandstofreus Shell met het pensioenfonds PGGM, een groep die Rabobank combineerde met de investeringsmaatschappij KKR, de Japanners Mitsubishi (niet de autofabrikant, wel de energiepoot van dat industriële concern) en Chubu en de Australische investeerder Macquarie. 

Voor 44 Nederlandse gemeenten, onder meer Rotterdam en Den Haag, is de verkoop een financiële opsteker

De meeste kenners gingen ervan uit dat de groepen rond Shell en Rabobank de meeste kans maakten. Niet dus. Het Japanse bod van 4,1 miljard euro blijkt het winnende te zijn. Mitsubishi is ook geen vreemde partner voor Eneco: de windmolens- en batterijenproducent hielp de Nederlanders eerder al bij de bouw van drie windmolenparken en bij de bouw van een enorme batterij in Duitsland.

Voor 44 Nederlandse gemeenten, onder meer Rotterdam en Den Haag, is de verkoop een financiële opsteker. Zij zijn de historische aandeelhouders van het rendabele bedrijf, dat vorig jaar een omzet draaide van 4,1 miljard euro, en wilden hun aandeel al langer te gelde maken.  De verkoop levert nu zelfs een miljard euro meer op dan verhoopt.

Meest gelezen