In beeld: Kim Jong-un geeft bevel bij schietoefeningen op eilandje aan grens met Zuid-Korea

Noord-Korea heeft foto’s verspreid waarop te zien is dat leider Kim Jong-un troepen bezoekt op een eilandje bij de grens met Zuid-Korea. Kim heeft er het bevel gegeven om te schieten, tijdens oefeningen met artillerie. Aartsvijand Zuid-Korea is not amused, want de diepgevroren relatie tussen beide landen was net wat ontdooid.

Beelden van Noord-Korea, ze hebben altijd iets, dystopisch, onwerkelijks. Nu heeft het geïsoleerde, communistische land foto’s verspreid van een bezoek van leider Kim Jong-un aan zijn troepen op Changrin. Dat is een eilandje in de Gele Zee, en ligt net ten noorden van de zeegrens met Zuid-Korea. 9 jaar geleden heeft Noord-Korea van daar uit nog geschoten op een Zuid-Koreaans eiland. Daarbij vielen toen vier doden.

(Lees verder onder de kaart.)

Tijdens zijn bezoek aan het eilandje heeft Kim het bevel gegeven om te vuren met artillerie, tijdens schietoefeningen. Op één van de foto’s is te zien hoe Kim poseert bij een kaart, dirigeerstokje in de hand en omringd door drie hoogstaande militairen. (Lees verder onder de foto.)

Op andere foto’s laat Kim zich omringen door tientallen gewone militairen: op één foto allemaal mannen, op een andere foto lachend, omringd door louter vrouwen in uniform. (Lees verder onder de foto's.)

Zuid-Korea heeft de oefeningen al veroordeeld en waarschuwt dat het de spanningen tussen beide landen weer kan doen oplaaien, terwijl de relatie tussen de aartsvijanden de afgelopen tijd net wat ontdooid was door de gesprekken tussen Kim en de Amerikaanse president Trump over de nucleaire ontwapening. Die gesprekken zitten in het slop.

Meest gelezen