Christophe Ketels / BELGIAN FREELANCE

"Oordopjes verplichten is geen oplossing om geluidsoverlast te tackelen, kan zelfs vals gevoel van veiligheid geven"

De concertorganisator en geluidsexpert Jeroen Vereecke heeft in "De wereld vandaag" enkele kanttekeningen geplaatst bij het onderzoek van de Universiteit Gent en de Christelijke Mutualiteit over geluidsoverlast op evenementen in Vlaanderen. "Er is enkel onderzoek geweest bij kleine evenementen en op basis daarvan te stellen dat drie vierde van alle evenementen de geluidsnormen niet naleven, is te kort door de bocht. Oordopjes verplichten, is geen oplossing", aldus Vereecke.

Uit cijfers van de Universiteit Gent en de Christelijke Mutualiteit op basis van een steekproef in Oost-Vlaanderen bij tientallen fuiven, blijkt dat bijna drie kwart van de muziekevenementen zich niet houdt aan de geluidsnormen.

Volgens professor Bart Vinck moeten de organisatoren beter begeleid worden en worden oordopjes beter verplicht.

Concertorganisator en geluidsexpert Jeroen Vereecke is het niet eens met die conclusie. "Ik heb van professor Bart Vinck vernomen dat het onderzoek enkel over kleine evenementen gaat, zoals fuiven. Ik denk niet dat we de cijfers op basis van dit onderzoek mogen veralgemenen voor heel Vlaanderen. Het is te kort door de bocht om te stellen dat drie vierde van alle evenementen in Vlaanderen de geluidsnormen niet naleven", zegt Jeroen Vereecke in "De wereld vandaag".

Vereecke heeft van 2011 tot 2013 meegewerkt aan de invoering van de geluidsnormen in Vlaanderen. "De geluidsnormen in Vlaanderen zijn niet van de soepelste, maar ook niet van de strengste. We zitten er middenin. Die normen zijn niet uit de lucht gevallen. We hebben toen  ook veel gepraat over oordopjes, maar die verplichten lijkt mij te ver gaan."

Gratis oordopjes die niet goed aansluiten, geven een vals gevoel van veiligheid

Jeroen Vereecke

Bij luide evenementen in de luidste categorie is een organisator verplicht om gratis oordopjes te voorzien voor het publiek. "Ik zie geen reden om dat overal te verplichten. Bovendien is de kwaliteit van de gratis oordopjes verschillend. Als wegwerpoordopjes niet goed aansluiten, is de bescherming minimaal en kan het dragen van die oordopjes een vals gevoel van veiligheid creëren. Het is geen goed idee om iemand die occasioneel naar een fuif gaat, te verplichten om op maat gemaakte oordoppen te kopen", zegt Vereecke.

Jeroen Vereecke stelt dat de mensen met gezond verstand moeten omgaan met geluid. "Het is eigenlijk zoals met alcohol of andere zaken die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. De ene mens kan er beter tegen dan de andere. Het is niet zo dat je van naar een fuif te gaan potdoof wordt", besluit Vereecke.

Beluister het gesprek met Jeroen Vereecke uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen