Videospeler inladen...

Regeringsleider Hongkong belooft "nederig" te luisteren naar bevolking na forse winst van oppositie bij verkiezingen

De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft verklaard dat haar regering "nederig" zal luisteren naar de bevolking. Ze reageert daarmee op de forse winst van de prodemocratische oppositie bij de plaatselijke verkiezingen voor de districtraden. Volgens de laatste resultaten zijn 17 van de 18 raden nu in handen van de prodemocratische beweging. De verkiezingen waren een test voor het pro-Chinese bestuur. Dat hoopte dat de "zwijgende meerderheid" de stem van het studentenprotest zou afzwakken. Maar dat is duidelijk niet gebeurd. 

Het is duidelijk dat de inwoners van Hongkong ook met een stembusgang het pro-Chinese bestuur bekritiseren. Officiële resultaten worden pas in de loop van de dag lokale tijd bekendgemaakt, maar uit voorlopige resultaten blijkt dat de prodemocraten 344 van de 452 zetels binnenhalen, terwijl de pro-Pekingpartijen het moeten stellen met 58 zetels. 41 zetels gaan naar onafhankelijke partijen. De resultaten voor 9 zetels zijn nog niet bekend, schrijft de South China Morning Post.

De inwoners van Hongkong lieten ook door een recordopkomst blijken dat ze democratie ernstig nemen. Ruim 4 miljoen mensen had zich ingeschreven en 71,2 procent van de kiesgerechtigden is gaan stemmen. Vier jaar geleden was dat nog maar 47 procent.

117 van alle verkozenen mogen zetelen in een raad van 1.200 leden die ook de politieke leider kiezen. De rest van die raad bestaat uit afgevaardigden van belangengroepen uit verschillende sectoren. Door hun overwinning kunnen de prodemocratische partijen dus een stempel drukken op wie de nieuwe leider wordt. Huidige leider Carrie Lam heeft de voorbije maanden heel wat kritiek over zich heen gekregen tijdens het studentenprotest. Carrie Lam, heeft vanmorgen verklaard dat haar regering "nederig" zal luisteren naar de bevolking. 

De regering zal zeker nederig naar de mening van burgers luisteren en op een serieuze manier nadenken

Carrie Lam, bestuurder Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Correspondente Leen Vervaeke in Hongkong interpreteert de uitslag als een politieke aardverschuiving.  "De echte invloed van de verkozen prodemocratische kandidaten blijft beperkt, ook al kunnen ze mee de nieuwe leider kiezen. Maar het is in de eerste plaats een symbolische overwinning. De kiezers blijven ondanks het geweld achter de betogers en hun eisen staan."

Het is een signaal aan de Hongkongse regering en aan Peking dat de kiezers ondanks het geweld de betogers steunen en achter hun eisen staan

Bij de verkozen kandidaten van de prodemocratische partijen is de vreugde groot. "Dit is een democratische tsunami", reageerde Tommy Cheung, een voormalige leider van het studentenprotest, die een zitje won in een district dicht bij de grens met China zelf. 

Voor China blijft het bij het oude

In China wordt een heel andere toon aangeslagen. Voor de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi verandert er niets. Hij zegt dat hij de eindresultaten afwacht. Maar voor hem maakt Hongkong deel uit van China, wat het resultaat ook moge zijn. 

Starry Lee, de voorzitter van de belangrijkste pro-Pekingpartij DAB, heeft na de nederlaag haar ontslag aangeboden, maar dat is geweigerd. "Voor deze belangrijke nederlaag willen we geen excuses of redenen vinden", zei ze. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen