Videospeler inladen...

Nieuwe app - een "digitaal condoom"- moet sexting veiliger maken

Telenet lanceert een app waarmee je pikante foto's van jezelf beter kan beschermen als je aan sexting doet. Een "digitaal condoom",  noemen ze het zelf.  Met de nieuwe app kan je een watermerk toevoegen aan je foto, dat de naam en het telefoonnummer bevat van de ontvanger. Wie de foto dan ongevraagd begint te delen, staat voor schut.

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar sexting, maar zeker is dat heel wat mensen het doen. In België zou een derde tot de helft van de jongeren tussen 15 en 21 al eens een pikante foto van zichzelf versturen. Op zich geen drama, want het hoort bij het seksuele leven van jongeren, zeggen experten. Maar problematisch wordt het als de ontvanger van een "hete" foto het plaatje ongevraagd begint te delen met derden. 

Daar wil de nieuwe app .comdom een stokje voor steken. "Het werkt eigenlijk als een digitaal condoom. Met de app kan je aan je foto een watermerk toevoegen, dat de naam en eventueel ook het telefoonnummer van de ontvanger bevat," zegt Fabienne Beckers die de app mee ontwikkelde. "De ontvanger zal dan veel minder geneigd zijn om zo'n foto te gaan delen. Je hoort wel eens dat de hele school vol hangt met foto's van een leerling. Wel, nu zal daar ook de naam van de dader of aanstoker bijstaan."

Zelfs met het watermerk kan je nog heel goed zien wat je wil laten zien

Fabienne Beckers, Telenet

Vaag plaatje

Door het watermerk wordt je foto meteen wel een stuk waziger. De doorzichtige letters over het beeld heen maken dat niet meer élk detail heel goed te zien is. Gaan jongeren wel geneigd zijn om de app te gebruiken, als de foto misschien wat minder aantrekkelijk wordt?

"Dat valt wel mee," zegt Beckers. "Je kunt nog steeds heel goed zien wat je wil laten zien. Je kan ook wat spelen met dat watermerk. Je kan het wegschuiven van de plekken die je wil laten zien, of er net overheen zetten. We hebben de app ook getest bij veel jongeren, en heel veel van hen zeiden dat ze die zeker wilden gebruiken."

De app .comdom is verkrijgbaar in de Apple Store en via de website www.comdom.be. Google Play wil de app niet aanbieden, omdat het sexting niet wil aanmoedigen.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen