Steunpunt voor sociaal werkers staakt tegen draconische besparingen

Er wordt gestaakt bij het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM), dat ondersteuning biedt aan sociaal werkers en sociale organisaties, onder meer in het straathoekwerk, jeugdwerk en de gehandicaptenzorg. De besparing die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan SAM wil opleggen, zou 15 banen kunnen kosten bij het steunpunt, dat is een op de drie.

1 miljoen euro wil minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) besparen bij SAM. Dat is 27 procent van het budget. De impact van de besparing zal groot zijn, zegt Ine Hermans van de christelijke vakbond ACV. “Ja, dat is bijna een derde van de middelen die ze krijgen van de Vlaamse regering. Dat betekent in een organisatie waar minimaal 90 procent van de middelen naar personeelkosten gaat, dat het niet anders kan dan dat er jobs zullen sneuvelen.“

Bij SAM werken 53 mensen, goed voor 48 voltijdse banen. De vakbond schat dat er 15 banen kunnen sneuvelen, al is dat nog niet zeker. Maar in dat geval verdwijnt dus een baan op de drie. Los daarvan is er ook groot ongenoegen omdat er geen overleg is geweest én omdat de besparing al begin volgend jaar ingaat. Bij SAM zijn ze benieuwd wat de Vlaamse regering nog van hen verwacht.

Door de besparing zal de ondersteuning zeker ernstig verminderen of zelfs helemaal sneuvelen

Vandaag geeft SAM ondersteuning aan straathoekwerkers, opbouwwerkers, schuldhulpverleners, sociale professionals in de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en in de jeugdhulp, en aan ondersteuners van mensen met een handicap. Door de besparing zal die ondersteuning zeker ernstig verminderen of zelfs helemaal sneuvelen, zegt het ACV. De vraag is welke van de doelgroepen vooral getroffen zullen worden.

De werknemers van SAM staken vandaag en gaan ook actie voeren aan het kabinet van minister Beke. Enkelen zullen ook de commissie Welzijn bijwonen in het Vlaams parlement waar de beleidsnota van minister Beke zal worden besproken.

Meest gelezen