Het standbeeld van Nero in Middelkerke.

Vijf bekende Vlaamse standbeelden brengen deze week een ode aan onze Belgische trots: frietjes

Wat Jan Palfijn in Kortrijk en de Kotmadam in Leuven deze week gemeen hebben? Ze lijken zin te hebben in een pak friet. Zij, en nog 3 andere bekende standbeelden in Vlaanderen, krijgen een week lang een puntzak met frietjes in hun handen. Doel: frietjes van de frituur promoten.

De naar frieten snakkende standbeelden zijn een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) naar aanleiding van de 20e Week van de Frituur. Ze verwijzen naar de erkenning die onze Belgische frietkotcultuur in 2017 heeft gekregen als immaterieel cultureel ergoed.

De Kotmadam in Leuven.

In Middelkerke, Kortrijk, Mechelen, Leuven en Hasselt hebben de standbeelden van Nero, Annemieke en Rozemieke, Jan Palfijn, Opsinjoorke, de Kotmadam en het Speculaasmannetje nog tot 1 december frietjes vast. 

Het Speculaasmannetje in Hasselt.
Opsinjoorke in Mechelen.
Annemieke en Rozemieke in Middelkerke.
Jan Palfijn in Kortrijk.

In Kortrijk en Middelkerke krijgen de haaientanden op straat zelfs een extraatje: ze worden er voor even omgevormd tot frietzakken.

Meest gelezen