Alle trajectcontroles op Vlaamse wegen volgend jaar weer actief

Alle trajectcontroles op de Vlaamse wegen zullen in de lente van volgend jaar opnieuw werken. Dat zegt Vlaams parlementslid Marino Keulen die minister van Mobiliteit Lydia Peeters daarover een parlementaire vraag had gesteld. De voorbije maanden lagen meer dan 60 trajectcontroles stil, als gevolg van technische problemen. Maar die problemen zijn van de baan.

Trajectcontroles meten de snelheid tussen twee punten die minimaal 500 meter van elkaar liggen. Dat gebeurt met zogenaamde ANPR-camera’s, camera’s voor nummerplaatherkenning. Het verkeersinstituut VIAS maakte zich eerder sterk dat er op plaatsen met trajectcontroles tot 50 procent minder ernstige ongevallen met doden en zwaargewonden gebeuren. Marino Keulen heeft het over een bewezen effect “om de mentaliteit van de weggebruikers te sturen.”

In Vlaanderen zijn op dit ogenblik 48 trajectcontroles operationeel op snelwegen en gewestwegen. Maar er zijn ook 62 die niet werken als gevolg van technische problemen, met name bij het doorsturen en verwerken van de data.

Die problemen zijn nu van de baan, antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een parlementaire vraag van haar partijgenoot Marino Keulen. De ANPR-camera’s worden nu getest en als alles goed gaat, zouden de trajectcontroles in maart of april van volgend jaar weer actief moeten zijn. In het beste geval kan dat zelfs al in december van dit jaar het geval zijn.

Ook cameraschild tegen dievenbendes weldra gebruiksklaar

Minister Peeters kondigde meteen ook aan dat het nationale ANPR-cameraschild “weldra” in dienst wordt genomen. Dat werd eind 2015 al aangekondigd door de federale regering, onder meer om rondtrekkende dievenbendes op te sporen. Het schild had begin dit jaar moeten werken, maar kreeg te maken met technische problemen. Ook die zijn nu van de baan. Er moet nog een evaluatie door de privacycommissie gebeuren, maar nog deze maand zouden de finale tests met het cameraschild worden uitgevoerd.

Meest gelezen