Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bezetting van polytechnische universiteit Hongkong is voorbij

In Hongkong hebben alle bezetters de polytechnische universiteit verlaten. Dat hebben hoge functionarissen van de universiteit gemeld, nadat ploegen van het universiteitspersoneel en gezondheidswerkers de campus hadden doorzocht. Er werd alleen nog een vrouwelijke betoger aangetroffen op de universiteit, die in een "emotioneel instabiele" toestand verkeerde. Wel werd veel schade vastgesteld.

De campus van de universiteit werd sinds vorig weekend door de politie omsingeld, toen het tot geweld kwam met bezetters die zich verschanst hadden. Een week eerder ging een poging van de politie om de Chinese universiteit van Hongkong te ontruimen, met geweld gepaard. Honderden betogers, journalisten en medische vrijwilligers werden opgepakt toen ze de campus in de daaropvolgende dagen probeerden te verlaten.

De bezetting van de polytechnische universiteit en andere universiteitscampussen in Hongkong begon op 1 november na de dood van een betogende student.

Campussen werden met meubilair en geïmproviseerde muren geblokkeerd om de politie buiten te houden. Om zich te verdedigen, gebruikten bezetters ook wapens als katapulten om van op afstand met molotovcocktails te gooien. Sommigen schoten met pijl en boog naar de politie. Een aantal universiteiten zagen zich genoodzaakt de lessen af te gelasten tot het einde van het semester.

Carrie Lam: "Eerst rust, dan dialoog"

Ondanks het geweld gaven de inwoners van Hongkong zondag massaal steun aan de prodemocratische partijen bij de lokale verkiezingen. De stembusgang werd gezien als een referendum over de vraag of de betogers nog de steun hadden van de inwoners.

De verpletterende overwinning van het prodemocratische kamp bij de verkiezingen in Hongkong "is een weerspiegeling van de ontevredenheid van de bevolking". Dat heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, gezegd.

Toch is ze niet van plan om toegevingen te doen aan de betogers die al een halfjaar op straat komen tegen de regering en de groeiende inmenging van China. Lam zegt dat ze wel in dialoog wil gaan, maar dat de situatie in Hongkong daarvoor eerst rustiger moet worden. De Chinese regering liet ook al weten dat ze achter Carrie Lam blijft staan.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen