Congo: tientallen doden bij overstromingen na noodweer in Kinshasa

De voorbije nacht is de Congolese hoofdstad getroffen door zeer zware regenval. Die heeft aardverschuivingen veroorzaakt. Huizen zijn ingestort, wegen zijn weggespoeld. De menselijke en materiële schade is enorm, zegt de overheid. 

De regen van de voorbije nacht veroorzaakte modderstromen en aardverschuivingen in wijken rond de universiteit.  Die ligt in een lager gelegen gebied. De totale dodentol zal wellicht nog veel hoger liggen, want reddingswerkers zoeken nog naar slachtoffers. 

Op sommige plaatsen is de weg helemaal weggezakt in de diepte. Op de Avenue de l'Université gaapt een kloof van tientallen meters.  

"De ruimtelijke planning in de Congolese hoofdstad is een ramp", zegt stedenbouwkundige Fiston Ilangi aan de telefoon uit Kinshasa.

"De stad is enorm aangegroeid, er wonen 12 miljoen mensen. Maar de stedenbouwkundige planning is niet gevolgd. De meeste stratenplannen én rioleringen dateren nog van 1960, toen de Belgen vertrokken. Er is wel een nieuw stratenplan uit 2014, maar de overheid slaagt er niet in om dat toe te passen.  Tegelijk zijn de inwoners massaal huizen beginnen te bouwen op plaatsen waar het aboluut niet mag. Dat leidt bij regen tot overstromingen en grondverzakkingen. De regering moet eindelijk de politieke moed hebben om de stadsontwikkeling aan te pakken. Dit is een gevaar voor alle inwoners." 

Bij een vorige grote overstroming begin vorig jaar vielen zeker 200 doden in de Congolese hoofdstad. 

Meest gelezen