AFP or licensors

Dertien Franse militairen komen om bij helikopterongeval in Mali

Bij een militaire operatie in het West-Afrikaanse land Mali zijn dertien Franse soldaten om het leven gekomen toen hun helikopters tegen elkaar vlogen. De Fransen vechten daar tegen een opstand van jihadisten in de regio. De dodentol is een van de zwaarste sinds een aanslag op Franse militairen in Libanon in 1983.

De twee helikopters waren andere troepen te hulp geschoten bij een operatie tegen moslimextremisten. Het gaat om een gevechtshelikopter van het type Tigre (zie foto boven) en een wendbare aanvalshelikopter van het type Cougar. De dertien inzittenden in de twee toestellen kwamen om: zes officieren, zes onderofficieren en een korporaal-chef. "Ze stierven tijdens een operatie in de zware strijd tegen het terrorisme in de Sahel", zei de Franse president Emmanuel Macron.  

Er zijn nu samen 38 Franse militairen om het leven gekomen sinds het Franse leger in 2013 tussenbeide kwam in de Sahel-regio. Bij de operatie, die nu Barkhane heet, zijn 4.500 Franse militairen betrokken. Ze steunen de plaatselijke legers van Mali, Burkina Faso en Niger, allemaal Franse oud-kolonies, in hun strijd tegen extremistische groepen. Het geweld heeft de voorbije jaren al het leven gekost aan duizenden burgers en honderdduizenden op de vlucht gejaagd. 

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Nieuwe samenwerking

Begin november heeft het Franse leger voor het eerst samengewerkt met de nationale legers (zie boven) en de multinationale troepenmacht van de zogenoemde G5 (Mali, Burkina Faso, Niger, Mauretanië en Tsjaad). Samen proberen ze de orde te herstellen in een groot grensgebied waar al meer dan een jaar geen enkel leger voet aan de grond heeft gezet. Daardoor lag het terrein open voor jihadisten. 

In Mali is ook een vredesmacht van de Verenigde Naties aanwezig met zowat 13.000 soldaten en bijna 2.000 politieagenten (MINUSMA). Ook ons land neemt daaraan deel. België had tot begin vorig jaar ook de leiding over de Europese trainingsmissie in Mali. Maar sindsdien wordt meer ingezet op MINUSMA en de samenwerking met de multinationale troepenmacht in het gebied.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen