AFP or licensors

Duitse boeren demonstreren in hartje Berlijn tegen milieumaatregelen

Duizenden landbouwers zijn vandaag met de tractor naar Berlijn getrokken om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de regering. Die wil onder meer het gebruik van pesticiden en kunstmest terugdringen. Het verkeer heeft de hele dag hinder opgelopen door de actie.

Na de Nederlandse boeren zijn vandaag de Duitse landbouwers op straat gekomen. Met hun tractoren kwamen ze van heinde en verre naar Berlijn afgezakt om er te demonstreren tegen een pakket van milieumaatregelen dat de Duitse regering wil treffen. 

Terwijl de Nederlandse boeren protesteren tegen maatregelen om stikstof terug te dringen, demonstreren de Duitse landbouwers tegen een aantal verschillende maatregelen: strengere bemestingsregels om het nitraat in het grondwater terug te dringen en een verbod op het gebruik van bepaalde insecticiden om de insecten te beschermen. (Lees verder onder de video.)

Pesticiden

De Duitse regering wil onder meer het gebruik van pesticiden en kunstmest terugdringen. "De Duitse boeren hebben nood aan bescherming en een toekomstperspectief, in plaats van overdreven regels en verboden", zegt de belangrijkste Duitse landbouwersvakbond DBV.

De boeren vrezen dat de nieuwe milieuregels hun financiële moeilijkheden alleen zullen versterken, en dat in een context van internationale concurrentie. "Zonder landbouwers geen toekomst", stond er bijvoorbeeld op affiches die aan de tractoren waren gehangen. Of nog: "Geruïneerde landbouwers, ingevoerd voedsel".

"Veel pesticiden en praktijken die hier verboden zijn, zijn elders in Europa of in de wereld wel toegestaan. Maar wij moeten wel concurreren met de producten uit die landen", aldus Norbert Prkle, een landbouwer uit Saksen.

Videospeler inladen...

Het was de derde keer dat zo'n betoging werd georganiseerd. De landbouwers vragen dat de regering het insectenbeschermingsplan dat ze begin september aankondigde, herwerkt. De Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, trotseerde de manifestanten aan de Brandenburger Tor, in het centrum van Berlijn, om het beleid te verdedigen. Ze riep op de dialoog tussen landbouwers en samenleving te hervatten.

Volgens een studie die eind 2017 verscheen en die gebaseerd was op metingen in Duitsland, heeft Europa op minder dan dertig jaar tijd bijna 80 procent van zijn insecten verloren.

Meest gelezen