© 2019 SOPA Images

Federaal parket garandeert: "Geen bewijslast verloren gegaan bij hacking van IS-kanalen"

Het federaal parket maakt zich sterk dat er geen bewijslast verloren ging bij de cyberaanval op communicatiekanalen van terreurgroep IS. Het parket reageert daarmee op kritiek van arabist Pieter Van Ostaeyen. Gisteren maakte het parket bekend dat er een cyberaanval is uitgevoerd op Amaq, zeg maar de persdienst van IS. Meer dan 26.000 items werden offline gehaald. 

Het federaal parket pakte gisteren groot uit met de cyberaanval die het heeft helpen uitvoeren op Amaq, het communicatiekanaal van terreurgroep IS. De cyberaanval vond plaats tussen afgelopen donderdag en zondag. Er werden meer dan 26.000 online-items offline gehaald, waarvan heel wat gebruiker-accounts op sociale media, maar ook een groot aantal communicatiekanalen van IS zelf. Amaq is daardoor niet meer actief. 

Blind

In het journaal van de commerciële omroep VTM gaf arabist Pieter Van Ostaeyen (KU Leuven) kritiek op de cyberaanval. Door de items offline te halen "gaan we gaten hebben in ons onderzoek" en gaat bewijslast tegen Belgische IS-strijders verloren, zei hij.

Op bepaalde kanalen werd namelijk gevoelige info gedeeld over wie bij welke terreuracties betrokken was, maar "al die content is gewoon weg. We zijn alles kwijt. We hebben geen bewijsmateriaal meer, dat is gewoon verdwenen", zei Van Ostaeyen. Volgens de expert "varen we" daardoor "blind". 

Die kritiek is ongegrond, zegt het federaal parket nu. "We garanderen dat er geen bewijslast verloren is gegaan", klinkt het. "Soms is het nuttiger om bepaalde accounts offline te halen, dan ze te laten staan. En het is ook niet omdat meneer Van Ostaeyen blind is, dat wij dat ook zijn." 

Bekijk hier hoe de aanval precies verliep: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen