AFP or licensors

Vlamingen in Albanië worden abrupt wakker door aardbeving: "Dochter uit bed gehaald, snel onder tafel gekropen" 

In Albanië is er afgelopen nacht een aardbeving geweest met een kracht van 6,4. Er zijn al zes doden gevallen en honderden gewonden. Enkele gebouwen zijn ingestort. De aardbeving vond plaats op 30 kilometer van de hoofdstad Tirana, maar was daar ook voelbaar, zegt Lieze Vanwymelbeke, die er woont. "We zijn onder een tafel gekropen."

Lieze Vanwymelbeke en haar gezin werden iets voor 4 uur vannacht abrupt gewekt. "Er was heel veel geluid, opeens begon ons huis helemaal te trillen. We wisten onmiddellijk dat het om een aardbeving ging", vertelt de Vlaamse. "We zijn uit bed gesprongen en hebben ons dochtertje uit bed gehaald om snel in de keuken onder de tafel te kruipen."

Videospeler inladen...

Er zijn al 19 naschokken geweest

Vlaamse in Tirana

Vanwymelbeke reageerde snel, omdat ze wel wat gewoon is. Zij verbleef een hele poos in Zuid-Amerika, waar er wel meer zware aardbevingen zijn. In Albanië gebeurt dat niet frequent.

"In september was er nog een zware aardbeving van 4,8. Deze was met een kracht van 6,4 sterker. De mensen hier zijn er niet op voorbereid. Er was paniek en er is heel veel schade. In de hoofdstad Tirana valt het mee, maar in havenstad Durrës zijn er veel oude gebouwen ingestort. Daarin bevonden zich op dat tijdstip nog veel mensen. De reddingswerken zijn volop bezig. Alle scholen zijn gesloten, ziekenhuizen helpen gratis. Het Italiaanse Rode Kruis springt bij." 

Vanwymelbeke probeert ter plekke informatie te verzamelen via allerlei aardbevings-apps. "We hebben gezien dat er al 19 naschokken zijn geweest. De overheid volgt de situatie op. We hopen dat de aardbeving van deze nacht zich niet herhaalt."

AFP or licensors

Ook Theo Jacobs, die in Albanië werkt, werd in het holst van de nacht wakker. "Iets voor 4 uur begon mijn bed te schudden. Behoorlijk heftig", omschrijft hij het. "Wat me opviel, was de duur van de aardbeving. Het kan mijn perceptie zijn, maar het leek een eeuwigheid te duren."

Jacobs is de loop van de ochtend naar kantoor vertrokken en zag onderweg mensen uit gebouwen lopen. "Er zijn nog voortdurend schokken, kleine schokken weliswaar.  Ik zat - voor ik vertrok - in de living koffie te drinken toen ik de sofa heen-en-weer zag gaan."

Jacobs zegt dat bij de vorige aardbeving de havenstad Durrës ook al de volle laag kreeg. Sommige bedrijven gaven medewerkers de toestemming om thuis te blijven, om bijvoorbeeld de schade op te meten en te herstellen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen