Videospeler inladen...

Krachtige aardbeving in Albanië: zeker 20 doden en minstens 600 gewonden

In Albanië is er op zo'n 30 kilometer van de hoofdstad Tirana een krachtige aardbeving geweest. Enkele uren later is er ook een zware naschok geweest in de hoofdstad. Er zijn al zeker 20 doden en minstens 600 gewonden geteld. Er is veel schade en er zitten nog mensen vast in ingestorte gebouwen. Later in de voormiddag was er ook een aardbeving in de buurt van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Die beving was minder hevig, er is weinig schade en er zijn geen doden.

De aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter vond vanochtend om 4 uur plaats in Shijak, op zo'n 30 km van de hoofdstad Tirana. De aardbeving was ook voelbaar langs de Albanese kust. Ook over de hele Balkanregio en in Apulië, in Zuid-Italië, zouden mensen de beving gevoeld hebben. Er zijn ook al naschokken geweest, rond zeven uur was er een zware naschok in de hoofdstad zelf. 

Later in de voormiddag was er ook een aardbeving in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, ook op de Balkan. Die beving was wel minder krachtig, ze had een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. Er is weinig materiële schade en er zijn geen doden.

Bewoners van Tirana verzamelen na de aardbeving.
AFP or licensors

In Albanië zijn zeker 20 doden gevallen. Een van de slachtoffers is een man die in een paniekreactie uit een gebouw is gesprongen. Al minstens 600 mensen geraakten gewond. Vijf mensen kwamen om het leven nadat gebouwen instortten in Thumanë en Durrës, beide op zo'n 30 km  van Tirana.

In Durrës, een stad aan de kust, is de meeste schade. Reddingswerkers proberen slachtoffers die onder het puin liggen of vastzitten in ingestorte gebouwen te redden. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen vermist zijn. Ook de politie en het leger zijn massaal uitgerukt.

Er is veel schade en op sommige plaatsen is ook de stroom uitgevallen. De overheid raadt mensen in het zwaarst getroffen gebied ook aan om uit hun huizen te blijven, omdat er nog instortingsgevaar is. Er wordt aan burgers ook gevraagd om niet met de auto te rijden in het getroffen gebied, om de hulpdiensten niet te hinderen.

Internationale hulp

De premier van Albanië, Edi Rama, heeft opgeroepen tot kalmte. Hij zegt dat alle leiders intens samenwerken om levens te redden in Durrës en Thumanë. Rama liet ook weten dat Kosovo een reddingsteam zal sturen. Ook Turkije, Griekenland en Italië en de ambassade van de EU en de VS hebben al gebeld om hun hulp aan te bieden.

In september van dit jaar was er ook al een aardbeving  in dezelfde regio met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Toen werden 500 huizen beschadigd en enkele stortten in. Toen vielen er geen doden.

Schade in Durrës, Albanië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Schade in Durrës, Albanië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen