Het gaat over Paul Magnette en "zijn kegelspel".

Krantencommentaren vernietigend halfjaar na verkiezingen: "Slecht toneel door irritante komedianten"

Zondag 26 mei, verkiezingsdag. Vandaag schrijven we dinsdag 26 november, precies een halfjaar ná de verkiezingen. En er is voorlopig nog geen federale regering. De krantencommentaren zijn snoeihard voor de partijen. Ze zijn bij wijze van spreken het spelletje Stratego-op-hoog-niveau beu. "In de plaats van open kaart te spelen, en eindelijk eens te zeggen waar het echt op staat." Een overzicht:

"Een koppel dat twist over kleur van muren"

Jan Segers van Het Laatste Nieuws ziet geen millimeter vooruitgang in de vorming van een federale regering. "Nog altijd staren de verliezende partijen naar hun eigen navel. Nog altijd laten ze hun eigenbelang primeren boven het landsbelang. Nog altijd likken ze hun wonden, als de gevallen fietser die zich voor een geschaafde bips en een gekneusde rib zes maanden werkonbekwaam laat verklaren - belachelijk lang. Eindeloos twijfelen met name de liberalen tussen paars-geel en paars-groen, als een koppel dat twist over de kleur van de muren van zijn gastentoilet. Hoe lang nog houden ze hun plas op", schrijft hij. 

Lees hier het volledige commentaarstuk.

"Dolken in de rug en knievallen"

Bart Brinckman vergelijkt het in De Standaard met acteren. ""Slecht theater gespeeld door goede acteurs", pleegt N-VA-leider Bart De Wever te zeggen over zijn metier. Het schouwspel van de afgelopen dagen smaakte naar slecht toneel door irritante komedianten. Een herhaling van de geschiedenis dreigt. Ook in 2011 of in 2018 klonk de riedel dat de Vlaams-nationalisten waren gedumpt, gelardeerd met larmoyante verhalen over dolken in de rug of knievallen voor de Franstaligen."

Lees hier het volledige commentaarstuk.

Bart De Wever op 26 mei.
BELGA

"Ingestudeerde zinnetjes"

Pieter Lesaffer van Het Nieuwsblad heeft het gehad met het schimmenspel. "Vanaf nu zou maar één ding meer mogen tellen, en dat is: besturen, besturen, besturen. Maar nog voor de nieuwe fe­derale regering er is, is het weer van dat. Met ­ingestudeerde, strategische zinnetjes worden cryptische boodschappen gegeven en zwarte­pieten doorgeschoven. “Open VLD plant ons een mes in de rug”, klaagde Bart De Wever, die uitzonderlijk van zijn berg is neergedaald. “De ­inhoud primeert, de lat ligt hoog”, reageerden de liberalen. Intussen laten ze iedereen maar raden welke intentie daar precies achter zit. In de plaats van open kaart te spelen, en eindelijk eens te zeggen waar het echt op staat."

Lees hier het volledige commentaarstuk.

"Een meerderheid is een meerderheid"

Dirk Hendrikx van Gazet van Antwerpen ziet de tijd tikken (voor de N-VA). "De PS is de enige partij die incontournable is, Open VLD en CD&V kunnen twee kanten uit, maar het miljoen kiezers van de N-VA mogen ook gehoord worden. Dat wil niet zeggen dat een coalitie zonder N-VA democratisch niet legitiem zou zijn. Een meerderheid is een meerderheid is een meerderheid. Aan Vlaamse kant haalden de twee Vlaams-nationalistische partijen samen 44% van de stemmen. Dat is veel, maar géén meerderheid. Op dat slappe koord moet De Wever nu dansen, terwijl de tijd in zijn nadeel speelt. We zijn al bijna een vol jaar na de val van de regering-Michel. Het was Magnette die dat gisteren onderstreepte. Ook de hoogdringendheid speelt in het voordeel van paars-groen."   

Lees hier het volledige commentaarstuk.

Paul Magnette brengt verslag uit bij koning Filip.

"Rimpels in politiek water"

In De Morgen ziet Bart Eeckhout dat het nochtans vrij eenvoudig is. "Het theater dat de voorbije zes maanden is opgevoerd, heeft bij velen apathie of verontwaardiging opgewekt en zal menigeen bevestigd hebben in een afkeer van de klassieke politiek. Ook nu nog blijft het de vraag of de rimpels in het politieke water ook effectief ergens toe zullen leiden. Aan Vlaamse zijde blijven Open VLD en CD&V bang voor de eigen schaduw. Want wie weet zit daar het grote boze N-VA-spook verborgen. Elk stapje richting toenadering wordt gevolgd door een schrikachtige pas opzij. Nochtans is de situatie erg eenvoudig. Paars-groen krijgt de voorkeur omdat het op dit moment het enige levensvatbare spoor is. Punt."

Lees hier het volledige commentaarstuk.

"Spelletje Stratego blijft voortduren"

Timmie van Diepen kopt in Het Belang van Limburg op "het kegelspel van Magnette". "Het spelletje Stratego-op-hoog-niveau blijft ook een halfjaar na 26 mei voortduren. Op de achtergrond kijkt informateur Paul Magnette (PS) toe. Hij kreeg gisteren twee extra weken van de koning voor zijn informatieopdracht. De hoop van Magnette op een paars-groene regering, zonder N-VA, is nog altijd levend. Dat de Vlaamse partijen nu zelf de ballen in zijn kegelspel beginnen te werpen, maakt het alleen maar gemakkelijker."

Lees hier het volledige commentaarstuk

Meest gelezen