Videospeler inladen...

Mensonterende omstandigheden in Bosnisch kamp: "Ziektes, geen water, geen hulp, een vrij rampzalige plek"

De leefomstandigheden in een kamp voor vluchtelingen en migranten in Vucjak, in Bosnië en Herzegovina, zijn mensonterend. Het is er zo erg, dat het Rode Kruis vreest voor doden als het kamp niet snel gesloten wordt en de bewoners elders ondergebracht worden. Correspondent Mitra Naza bezocht wat zij "een rampzalige plek" noemt en vertelde erover in De Ochtend op Radio 1.

Het kamp van Vucjak ligt vlak bij de grens met Kroatië. Aan de poort van de Europese Unie.  Honderden mannen verblijven er, de meesten komen uit Afghanistan en Pakistan, en proberen via de Balkan naar West-Europa te komen. VRT-correspondent Mitra Nazar zag dat de bewoners er in erg moeilijke omstandigheden leven.

"Het kamp ligt op een plek waar tot enkele jaren geleden een chemische stortplaats was. In de buurt liggen ook nog landmijnen. Het is een officiële opvanglocatie, maar bestaat uit alleen maar tenten. Er is geen stromend water, geen elektriciteit, geen medische hulp. Het lokale Rode Kruis komt er wat maaltijden uitdelen. Door de regen is het er ook erg modderig, en het wordt steeds kouder. Het is een vrij rampzalige plek."

Het kamp ligt op een plek waar vroeger een chemisch stort was. Er liggen landmijnen in de buurt

Mitra Nazar, VRT-correspondent die het kamp bezocht

Humanitaire crisis

Bosnië en Herzegovina krijgt nochtans veel geld van Europa om opvang te organiseren. Waarom lukt het dan niet om vluchtelingen en migranten op een behoorlijke manier onderdak te geven? "Er zijn al miljoenen euro's naar Bosnië en Herzegovina gegaan voor opvang en grensbewaking," zegt Mitra Nazar. "Maar dat geld gaat niet naar dit kamp in Vucjak. De reden is dat de zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties deze plek niet geschikt vinden voor de opvang van mensen. Zij vinden dat de overheid een nieuwe locatie moet vinden, maar dat lukt maar niet. Er is veel lokaal protest tegen nieuwe kampen, of de EU keurt de locaties af omdat ze niet voldoen aan de eisen."

De instroom van vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina is ook een vrij nieuw gegeven. "Het kwam begin 2018 op gang, en er is toen heel traag gereageerd. Het heeft lang geduurd voor er echte opvang was. Mensen bleven heel lang rondzwerven in het land, in steden, in parken. En dat heeft veel onrust veroorzaakt bij de bevolking die eerst nog wel solidair was met de nieuwkomers. Lokale autoriteiten zaten met handen in het haar, en dus dachten ze: laten we iets bouwen, dicht bij de grens. Zo is het kamp van Vucjak er gekomen. Maar het gevolg is dat er zich nu een humanitaire crisis afspeelt daar."

Lees voort onder de foto

AFP or licensors

Er breken ziektes uit. Bijna iedereen heeft schurft. Er is al een geval van TBC geweest

Mitra Nazar, VRT-correspondent die het kamp bezocht

Sluiten

De enige échte oplossing is om het kamp van Vucjak te sluiten, zegt Mitra Nazar: "Het Rode Kruis wil dat het kamp gesloten wordt, omdat er doden dreigen te vallen. Er breken ziektes uit, bijna iedereen heeft schurft. Er is ook al een geval van tuberculose geweest. En ook de koude is gevaarlijk op een plek zonder verwarming of elektriciteit."

Er ligt nu een andere optie op tafel: twee legerkazernes in Sarajevo en Tuzla, ver van de grens vandaan, zouden ingericht worden als opvanglocatie. "Maar er zit geen schot in de zaak en duurt allemaal heel lang. Iedereen – ook de lokale autoriteiten- vindt dat het kamp van Vucjak zo snel mogelijk dicht moet. Maar zolang er geen nieuwe goede locatie is, kunnen ze die mensen daar niet weghalen."

Beluister hier het gesprek met Mitra Nazar in De Ochtend:

AFP or licensors

Meest gelezen