Nieuw verkeersbord in Izegem waarschuwt voor file op de sporen

Spoornetbeheerder Infrabel heeft in Izegem een nieuw verkeersbord voorgesteld dat weggebruikers waarschuwt voor filevorming en het blokkeren van de sporen. Ook op een aantal andere overwegen in Vlaanderen komen zo'n borden. Later volgt dan een evaluatie van het proefproject.

Meer dan de helft van de ongevallen aan de spoorwegovergangen is te wijten aan het niet respecteren van de verkeersregels en slalommen aan een overweg of door het rood licht rijden. Maar het nieuwe verkeersbord richt zich tot de tweede oorzaak van ongevallen. "In de periode 2014-2018 hebben we gezien dat ruim een derde van de ongevallen aan overwegen wordt veroorzaakt door onvoorzichtigheid van de weggebruikers waaronder filevorming (de overweg oprijden zonder zeker te zijn dat je hem tijdig kan verlaten)", aldus Infrabel.

Overweg in Izegem

Om bestuurders te sensibiliseren om niet stil te staan op de sporen en altijd het spoor vrij te laten, is in Izegem zo'n nieuw bord geplaatst. Het bord wordt goed onthaald: "Als je de weg niet kent en je voorligger stopt plots, dan sta je daar natuurlijk op de sporen", vertelt een automobiliste uit Izegem aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Ook aan overwegen in Gent, Kuringen, Rotselaar, Groot-Bijgaarden, Lier, Nijlen Herentals en Niel komen één tot vier borden met het pictogram, in functie van de specifieke situatie. Aan de overgangen in kwestie zijn er al vaker ongevallen geweest of werden al meermaals de slagbomen afgereden.

Proefproject

"Het huidige proefproject aan deze overwegen zal door ons worden geanalyseerd", klinkt het bij Infrabel. Verkeersinstituut Vias zal ook het gedrag van de weggebruikers aan een aantal overwegen in kwestie evalueren. Nadien bekijkt Infrabel "of het opportuun is om in een tweede fase en op termijn eventueel nog andere overwegen hiermee uit te rusten".

In de eerste tien maanden van het jaar waren er 37 ongevallen aan overwegen in heel het land: 24 op het publieke spoornet en 13 in de havens. Bij die ongevallen lieten zes mensen het leven en raakten zeven anderen zwaargewond. Een jaar eerder waren er na tien maanden 32 ongevallen (negen in de havens) met in totaal zeven doden en drie zwaargewonden.

verkeersbord

Meest gelezen