Oproep tot getuigen juwelenroof Dresden levert 91 antwoorden op

Een dag na de inbraak in het museum "Groene Gewelf" in Dresden en de diefstal van juwelen van een 18e eeuwse koninklijke collectie blijft de Duitse politie zoeken naar sporen. Gisteravond deed de politie een oproep tot getuigen, en die leverde 91 antwoorden op. Die worden nu onderzocht.

"De roof was goed voorbereid", zeggen de speurders. Twee dieven braken gisterochtend vroeg in en konden ondanks de scherpe beveiliging delen van drie juwelensets met kostbare edelstenen stelen. Mogelijk zijn wel honderd stuks gestolen van de sets met gespen, knopen, medailles, epauletten, sjerpen en versieringen voor hoeden en wandelstokken, belegd met diamanten, smaragden, robijnen en saffieren.

De inbrekers drongen het gebouw via een raam binnen nadat ze het traliewerk hadden stukgesneden en het vensterglas hadden gebroken. Ze gebruikten volgens de politie een bijl om de vitrine te verbrijzelen waarachter de juwelen lagen. De dieven ontsnapten in een Audi A6. Kort daarna stond zo'n auto in brand in een garage in Dresden. De politie denkt dat dit de vluchtwagen was, zegt ze. De politie denkt ook dat een stroomonderbreking in het museum op het moment van de juwelenroof verband houdt met de roof.

Het museum "Groene Gewelf" herbergt een van de oudste en best bewaarde schattencollecties van Europa. De schat werd tussen 1723 en 1730 door August II de Sterke, keurvorst van Saksen, samengebracht. 

Meest gelezen