Videospeler inladen...

Patiëntenplatform wil dat patiënten geïnformeerd worden als arts wordt geschorst: "Risico dat de arts blijft werken" 

Het Vlaams Patiëntenplatform pleit voor meer transparantie bij het schorsen of schrappen van een arts door de Orde der Artsen. Nu worden de patiënten van zo'n gesanctioneerde arts niet eens op de hoogte gesteld van die beslissing. "Daardoor is er een risico dat de arts blijft werken", zegt Ilse Weeghmans van het Patiëntenplatform. 

"Als er klachten zijn van patiënten over artsen, worden die opgenomen door de Orde der Artsen. Maar andere patiënten krijgen daar geen melding van", klinkt het bij Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform. En dat moet volgens haar veranderen. "Bij langdurig geschorste of zelfs geschrapte artsen, moet het patiëntenbestand op de hoogte worden gebracht, zodat zij op zoek kunnen gaan naar een nieuwe arts." 

"De Orde moet daar eigenlijk op toezien, maar op dit moment is er geen regeling rond. Wij pleiten dan ook voor meer transparantie." En daar knelt het schoentje: "De Orde wil op dit moment geen artsen aan de schandpaal nagelen, en dus niet op een website plaatsen wanneer zij geschorst worden." 

De Orde wil op dit moment geen artsen aan de schandpaal nagelen, en dus niet op een website plaatsen wanneer zij geschorst worden
Ilse Weeghmans

Daarom biedt het Patiëntenplatform nu een oplossing aan. Zo willen zij dat de artsen zelf hun patiëntenbestand per brief op de hoogte brengen van de beslissing. De Orde zou dan moeten toezien op het feit of die brieven effectief verstuurd zijn. "Wanneer dat niet het geval is, moet de Orde zelf ingrijpen. Want op die manier blijft natuurlijk het risico bestaan dat de arts aan de slag kan blijven." 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen