Al sinds de aanhouding van de verdachte zakenman wordt in Malta op straat gekomen.
AFP or licensors

Onderzoek naar moord op journaliste leidt tot tumultueuze dag op Malta: twee ministers en kabinetschef stappen op

Malta, eiland in de Middellandse Zee en de kleinste lidstaat van de Europese Unie, staat op stelten. In de loop van de dag zijn niet alleen de kabinetschef van premier Joseph Muscat, maar ook twee ministers opgestapt. De drie werden beschuldigd van corruptie door Daphne Caruana Galizia, de onderzoeksjournaliste die twee jaar geleden op het eiland werd vermoord. Het onderzoek naar die moord lijkt zijn ontknoping te naderen.

Nadert het onderzoek naar de moord van twee jaar geleden op Daphne Caruana Galizia zijn ontknoping? Feit is dat Malta vandaag een meer dan tumultueuze dag beleeft. Die begon met het ontslag van Keith Schembri, de kabinetschef van premier Joseph Muscat, gevolgd door dat van minister van Toerisme Konrad Mizzi. Vervolgens kondigde ook minister van Economie Christian Cardona aan dat hij -voorlopig- opstapt. De drie werden door de onderzoeksjournaliste beschuldigd van corruptie, maar ontkennen.

Kabinetschef Keith Schembri kondigde als eerste zijn ontslag aan. De druk op Schembri was toegenomen toen vorige week een van de vermoedelijke mannen achter de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia werd opgepakt. Die man, Yorgen Fenech, een vooraanstaande zakenman, is eigenaar van de grootste energiecentrale op Malta. Van hem zou Schembri mogelijk smeergeld hebben ontvangen.

Even later volgde ook het ontslag van minister van Toerisme Konrad Mizzi (foto onder). Ook hij werd er door de onderzoeksjournaliste van verdacht smeergeld van de zakenman te hebben gekregen. Net als Schembri werd ook Mizzi de voorbije dagen ondervraagd door de politie.

AFP or licensors

Vervolgens maakte ook minister van Economie Christian Cardona bekend dat hij zijn functie zou opschorten "zolang het onderzoek naar de moord op Caruana Galizia loopt". Ook Cardona werd door de onderzoeksjournaliste beschuldigd van corruptie, en ook hij werd afgelopen weekend kort ondervraagd door de politie.

"Cardona verklaart dat hij absoluut geen uitstaans heeft met deze zaak, maar nadat hij door de politie was gevraagd naar nadere toelichtingen, acht hij het zijn plicht om deze stap te zetten in het nationale belang", zegt de regering in een mededeling.

AFP or licensors

In Malta klinkt intussen steeds luider dat de hele regering moet opstappen, premier Joseph Muscat (foto boven) op kop. Vóór het parlement werd gemanifesteerd, ook in het parlement werd "Maffia!" en "Bandieten!" geroepen en kwam het zelfs even tot een handgemeen.

Muscat is niet van plan om ontslag te nemen, laat hij weten. "Mijn rol op dit moment is om te garanderen dat het land een stabiele regering heeft. Mijn rol is te garanderen dat we deze turbulente tijden doorkomen."

En net vandaag valt ook de stroom uit

Uitgerekend vandaag, op deze politiek tumultueuze dag, werd Malta ook nog getroffen door een grote stroomstoring. Toeval bestaat niet, wordt er gegrapt op de sociale media, want -inderdaad- de zakenman die een sleutelfiguur is geworden in deze moordzaak is dus de eigenaar van de grootste stroomcentrale op Malta.

"Wie maalt er om wat duisternis als er eindelijk opheldering komt", zo klinkt het op Twitter.

Wat had Daphne Caruana Galizia onderzocht?

Daphne Caruana Galizia schreef een blog waarin ze de corruptie op het eiland probeerde bloot te leggen. Ze kreeg bij herhaling doodsbedreigingen, die uiteindelijk ook werden uitgevoerd. 

In oktober 2017 stierf ze in haar kleine Peugeot, ze werd het slachtoffer van een krachtige autobom. Twee jaar later lijkt dus een doorbraak in de maak, die een nieuwe schokgolf door het eiland lijkt te sturen. 

De journaliste was via de Panama-papers te weten gekomen dat elke maand 150.000 euro werd gestort op rekeningen van Konrad Mizzi, toen  minister van Energie, en aan de stafchef van eerste minister Muscat. Dat geld was afkomstig van een geheimzinnig bedrijf, dat in handen bleek te zijn van de gearresteerde zakenman Fenech.  

Tegenstanders van de regering vermoeden dat het om smeergeld kan gaan, na de toewijzing in 2013 van het grote contract voor de energiecentrale aan zakenman Fenech. 

Meest gelezen