Liesbet getuigt over haar keuze voor abortus: "Heb ik het recht om ooit nog mama te worden?"

Het thema abortus beheerst het nieuws nu in de Kamer een meerderheid tot stand lijkt te komen om de maximumtermijn voor een zwangerschapsafbreking op te trekken van 12 weken naar 18 weken. Maar welke impact heeft de keuze voor een abortus op het leven van vrouwen zelf? Wij vroegen het aan Liesbet en aan een vrouw die anoniem wil blijven. Hieronder kunt u hun verhaal lezen en bekijken.

Liesbet zat in een moeilijke relatie toen ze ongewenst zwanger werd. Ze had geen vast werk en haar ouders waren niet op de hoogte. Nu, zeven jaar later blijft de abortus knagen. 

"Het is niet omdat je het gevoel hebt dat het de beste keuze of de beste optie is, dat het een makkelijke keuze is. De impact was groter dan verwacht. Er is een Liesbet voor en een Liesbet na de abortus. Je kan de twee niet met mekaar vergelijken".

"Het beeld dat je van jezelf hebt wordt helemaal door mekaar geschud. Het gevoel van: hoe ben ik als vrouw, ben ik nu eigenlijk nog wel vrouw en heb ik nog wel het recht om zwanger te worden of ooit mama te worden, zijn vragen die nog blijven nazinderen. Er is zeker een schuldgevoeld", besluit Liesbet.

Bekijk hier de volledige getuigenis van Liesbet:

Videospeler inladen...

Anonieme getuige: ook voor deze getuige was abortus een logische beslissing. Ze was een hele jonge tiener en stond er alleen voor. Tien jaar later blijft ook zij worstelen met de abortus. 

"Voor mij was het een traumatische ervaring, die ik pas later kon verwerken, nadat ik het jaren had opgekropt. Het is iets waar je niet omheen kan. Ik heb hulp moeten zoeken en pas toen ik 18 jaar was vond ik de kracht om in therapie te gaan".

"Ik heb geen spijt dat ik er mee ben doorgegaan. Ik heb wel spijt dat ik die persoon nooit een kans heb kunnen geven om geboren te worden en die te ontmoeten. Ik was zeven weken zwanger toen het embryo is weggenomen. Het was nog niet duidelijk of het een jongen of een meisje was. Dat zal ik nooit weten en dat vind ik heel jammer."

Bekijk hier de volledige anonieme getuigenis:

Videospeler inladen...

Hebt u vragen over abortus? Dan kunt u bij FARA terecht, een professionele organisatie die vrouwen begeleidt bij moeilijke beslissingen rond zwangerschap, dus ook voor en na een abortus. Meer informatie en contactgegevens vindt u op hun website.

Meest gelezen