Videospeler inladen...

Betrapt op roken in een Brussels café? In 9 op de 10 gevallen blijft het zonder gevolg

Deze nacht ging VRT NWS mee met controleurs van de FOD Volksgezondheid langs 88 Brusselse cafés. Wat bleek? in 42 procent van de cafés werd binnen gerookt. De cafés krijgen een boete, maar als ze die niet betalen, zal er in 91 procent van de gevallen niets gebeuren. Het parket van Brussel seponeert namelijk 91 procent van de dossiers. Opmerkelijk veel meer dan in Vlaanderen (52 procent) en in Wallonië (51 procent). Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS kon inkijken. 

Dat het rookverbod in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veel minder wordt nageleefd dan in de rest van het land, wisten we al langer. Vlaanderen zat in 2018 aan 12 procent inbreuken, Wallonië aan 10 procent en in Brussel werd in 34 procent van de gecontroleerde horecazaken het rookverbod niet gerespecteerd. Tijdens controles begin juli van dit jaar, respecteerden meer dan de helft van de Brusselse horecazaken het rookverbod niet.

En ook vannacht werden er speciale controles gehouden in 88 cafés. VRT NWS kon uitzonderlijk mee op zo'n controle. In 42 procent van de cafés werd binnen gerookt. 

Een gevoel van straffeloosheid...

Waarom wordt het rookverbod in Brussel veel minder gerespecteerd dan in de rest van het land? "In Brussel leeft er een gevoel van straffeloosheid", hoorden we vaak. "In de rest van het land riskeren horeca-uitbaters boetes tot 8.000 euro, of zelfs een sluiting van hun zaak, maar in Brussel hebben uitbaters het gevoel dat ze niet gestraft zullen worden."

...dat blijkt te kloppen

Dat gevoel blijkt nu te kloppen. Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) vroeg begin september cijfers op over het vervolgingsbeleid van het Brusselse parket, maar botste bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een njet. Geens argumenteerde dat het parket niet communiceert over wat ze vervolgen en dat er door een personeelstekort geen ruimte is om te antwoorden op cijfervragen van parlementsleden.

Cijfers

VRT NWS kreeg de cijfers dus wel te zien. Blijkt inderdaad dat er in Brussel veel minder gevolg wordt gegeven aan inbreuken op het rookverbod dan in de rest van het land: het parket van Brussel seponeert 91 procent van de zaken. In Vlaanderen is dat 52 procent, in Wallonië 51 procent. 

Hoe gaat zoiets in zijn werk? De inspecteurs van de FOD Volksgezondheid voeren controles uit. Wanneer ze inbreuken vaststellen, geven ze boetes vanaf 208 euro aan de roker én aan de uitbater. Wanneer die boetes niet betaald worden, gaat het dossier naar het parket. Tussen 2016 en 2018 kwamen er 1.231 dossiers binnen bij het parket van Brussel.

Het parket kan beslissen om hiermee verder te gaan waardoor de rechter tot 8.000 euro aan boetes kan opleggen of zelfs kan beslissen om de zaak te sluiten. Maar het parket kan ook beslissen om niets meer te doen en het dossier te seponeren, niet te vervolgen. Dat gebeurde dus met 1.120 dossiers. 

Het parket van Brussel wilde niet reageren op deze cijfers, "we communiceren niet over ons vervolgingsbeleid", kregen we te horen.

Oppositiepartij Groen: "onaanvaardbaar"

Oppositiepartij Groen noemt deze situatie onaanvaardbaar."Dit toont nog maar eens aan dat de besparingen op justitie nefast zijn, niet alleen voor de rechtszekerheid, maar ook voor de volksgezondheid", aldus Kamerlid Stefaan Van Hecke. 

Dit toont nog maar eens aan dat de besparingen op justitie nefast zijn, niet alleen voor de rechtszekerheid, maar ook voor de volksgezondheid.

Stefaan Van Hecke, Groen

"Mensen weten na een tijdje dat ze 9 op de 10 keren hun boete niet hoeven te betalen. Als we zo'n wet invoeren, verwachten we ook dat justitie optreedt", zei Van Hecke in "De ochtend" op Radio 1. "Ik begrijp dat het parket veel werk heeft, maar niks doen is geen optie. Ik roep minister Geens op om hierover te overleggen met de procureurs."

Minister Geens: "Kijken of we vervolgingsniveau kunnen opdrijven"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal onderzoeken of het mogelijk is om de inspecteurs van de FOD Volksgezondheid zelf strenger te laten optreden. De minister nam ook contact op met het parket van Brussel. "Wij zullen eerstdaags samenzitten om te zien of we het vervolgingsniveau kunnen opdrijven."

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen