Voorzitter van de raad van bestuur van NewB Bernard Bayot.

Coöperatieve NewB heeft 35 miljoen euro ingezameld en kan de eerste ethische bank in ons land worden

De coöperatieve NewB heeft de beoogde 35 miljoen euro binnen. Twee weken geleden werd al de kaap van de 30 miljoen gerond. Dat laatste bedrag is de voorwaarde om een banklicentie te kunnen aanvragen. Tegen februari-maart volgend jaar zou duidelijk moeten zijn of NewB die banklicentie krijgt van de Europese Centrale Bank.  Dan wordt het de eerste ethische bank in ons land. 

Als NewB een banklicentie krijgt, hoopt de coöperatieve rond mei de bankactiviteiten te kunnen opstarten. In een eerste fase zou de bank zich alleen op particulieren richten, met zichtrekeningen, spaarrekeningen en leningen op middellange termijn. Nadien zouden gelijkaardige producten volgen voor ngo's, verenigingen en kleine ondernemingen, en ook beleggingsfondsen.

Uit het prospectus blijkt dat de NewB-spaarrekening niet-gereglementeerd zal zijn. Dat betekent dat ze niet verplicht is om 0,11 procent rente uit te keren. De rente zal 0 procent bedragen, zeker tot eind 2024. De zichtrekening zal niet in het rood kunnen gaan. Klanten zullen ook een bankkaart kunnen krijgen (die 20 euro per jaar zou kosten). En geld afhalen aan een automaat zou 0,75 euro kosten.

De aanvraag voor een banklicentie zit momenteel bij de Nationale Bank van België. Mochten de bankplannen toch nog mislukken, krijgt iedereen die aan de kapitaalronde deelnam, zijn geld terug, belooft NewB. 

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een "ethische en duurzame bank" te worden. "Het doel van NewB is eenvoudige en transparante bankdiensten aan te bieden die de beginselen van duurzaamheid en ethiek naleven", zo staat ook in het prospectus.

 

Meest gelezen