Videospeler inladen...

Dag van nationale rouw in Albanië, nu al 28 doden na aardbeving

Albanië is vandaag in rouw. Na de aardbeving van gisteren zijn nu al 28 doden geteld en meer dan 600 mensen raakten gewond. Reddingswerkers hebben met de hulp van teams uit het buitenland heel de nacht doorgewerkt om overlevenden te vinden. In de zwaarst getroffen stad Durrës hebben duizenden mensen de nacht doorgebracht in tenten en auto's.

Italië, Roemenië, Griekenland en Frankrijk hebben reddingsteams gestuurd om de Albanese hulpverleners te helpen. Speurhonden, speciale apparatuur en drones werden ingezet om overlevenden te zoeken onder het puin. Ook Kosovo en Montenegro stuurden hulp. 

In de zwaarst getroffen steden Durrës en Thumanë, beide op zo'n 30 km van de hoofdstad Tirana, is de noodtoestand uitgeroepen voor 30 dagen. Intussen zijn al meer dan 40 mensen gered, maar er is nog steeds geen zicht op hoeveel mensen er nog bedolven liggen onder het puin of vastzitten in ingestorte gebouwen.

Er zijn nu al minstens 28 doden. Er raakten meer dan 600 mensen gewond, het zou wel over meestal lichte verwondingen gaan. Duizenden mensen hebben in Durrës ook de nacht doorgebracht in tentenkampen in het lokale voetbalstadion. Velen sliepen ook in auto's, uit angst dat gebouwen zouden instorten bij naschokken van de aardbeving.

Mensen brengen de nacht door in een tentenkamp in Durrës, 26 november 2019.
AFP or licensors

Nationale rouw

De regering van Albanië heeft vandaag een dag van nationale rouw aangekondigd. In heel het land hangen de vlaggen halfstok, en de festiviteiten voor de nationale feestdag morgen zijn afgelast. Bij de slachtoffers zijn ook enkele mensen uit Kosovo, ook daar is een dag van nationale rouw afgekondigd.

De Albanese premier Edi Rama heeft Griekenland en de andere landen die hulp stuurden bedankt. "Het is goed om niet alleen te zijn, en ik ben onze vrienden heel dankbaar", zei hij tijdens een bezoek aan Durrës samen met de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias.

Een Roemeens reddingsteam zoekt naar overlevenden in Durrës, 27 november 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Niet de eerste keer

Gisteren werd Albanië getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter, op zo'n 30 km van de hoofdstad Tirana. Er zijn intussen ook al 250 naschokken geteld, waarvan enkele krachtig waren. 

Aardbevingen zijn niet ongewoon in de Balkan, in september van dit jaar was er ook een aardbeving met een kracht van 5,6 in dezelfde regio. In 1979 werd Albanië getroffen door een beving met een kracht van 6,9, er vielen toen 136 doden en meer dan 1.000 gewonden.

Enkele uren na de aardschok in Albanië gisteren vond er ook een zachtere aardbeving plaats in Bosnië en Herzegovina. Vanmorgen was er ook voor de kust van Kreta een aardbeving. Bij die twee schokken vielen er geen gewonden en was er weinig of geen schade.

Het tentenkamp in Durrës.
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen