Een veroordeelde terrorist wordt naar de gevangenis begeleid.
AFP or licensors

Doodstraf voor 7 terroristen betrokken bij bloedbad in Bangladesh

In Bangladesh zijn zeven leden van een islamistische terreurgroep veroordeeld tot de doodstraf door ophanging, een achtste beschuldigde werd vrijgesproken. De zeven planden een gijzeling in een café in de hoofdstad Dhaka in 2016, die werd uitgevoerd door vijf andere daders. Daarbij kwamen 22 mensen om, onder wie de daders zelf. De verdediging van de zeven die nu ter dood zijn veroordeeld, laat weten dat ze nog in beroep gaat tegen de beslissing. 

"God is de grootste" en "we hebben niks verkeerd gedaan", dat riepen de zeven veroordeelde terroristen na de uitspraak van de rechter. Die veroordeelde de leden van de islamistische terreurgroep Jamaat-al-Mujahideen tot de doodstraf voor verschillende misdaden: het plannen van de moordpartij, het maken van bommen en moord.

Het gaat over feiten van 1 juli 2016. Toen stormden vijf gewapende terroristen een café in het diplomatieke hart van de hoofdstad Dhaka binnen, en gijzelden urenlang de cafégasten. Ze maakten 22 slachtoffers, onder wie 9 Italianen, 7 Japanners, 1 Indiër en 1 Amerikaan. Ook de aanvallers zelf kwamen om bij de reddingsactie.

Een andere veroordeelde wordt door de politie naar de gevangenis gebracht.
AFP or licensors
Twee andere veroordeelden worden ook door de politie naar de gevangenis gebracht.
AFP or licensors

De aanval werd opgeëist door IS, maar die claim werd door de overheid van Bangladesh niet aanvaard. Volgens hen zat de lokale afsplitsing van de terreurgroep, Jamaat-ul-Mujahideen achter de moordpartij. 

Na het bloedbad werden tientallen leden van de terreurgroep gearresteerd door de politie van Bangladesh, waar de meerderheid van de bevolking moslim is. Honderden anderen werden gearresteerd. De verdediging van de veroordeelden laat weten dat ze nog in beroep zullen gaan tegen de beslissing.

Meest gelezen