AP2009

Duitsers hebben ook op internet "recht om vergeten te worden"

Duitsers die ooit veroordeeld zijn voor een misdaad maar de straf uitgezeten hebben, kunnen vanaf vandaag eisen dat hun naam "verdwijnt" op het internet. Dat heeft het grondwettelijk hof beslist.  Met die uitspraak wil het grondwettelijk hof "het recht op vergeten op het internet" ondersteunen.

Aanleiding was de rechtszaak die een man die in 1982 voor moord veroordeeld werd, aanspande bij het gerecht. Hij vond het niet kunnen dat bij het intikken van zijn naam op een zoekmachine (zoals Google) op het internet, de eerste resultaten verwezen naar de moordzaak van 37 jaar geleden, waarvoor hij zijn straf uitgezeten heeft. De link verwees naar een nieuwswebsite.

Volgens de rechter wordt het met de tijd minder relevant om iemand met naam te kunnen identificeren bij een misdrijf.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor mediabedrijven: die kunnen vanaf nu gevraagd worden om hun digitale archieven in die mate aan te passen, dat het onmogelijk is om iemand via zoekmachines terug te vinden.

Meest gelezen