Videospeler inladen...

Eerste 16 lichamen uit koelwagen gerepatrieerd naar Vietnam

De eerste 16 lichamen van de Vietnamezen die gevonden werden in een koelwagen in Engeland, zijn teruggevlogen naar Vietnam. Die repatriëring moeten de familieleden zelf betalen. De chauffeur van de vrachtwagen waarin de lichamen gevonden werden, heeft intussen schuldig gepleit aan mensensmokkel. Twee andere verdachten in het Verenigd Koninkrijk blijven aangehouden.

De eerste 16 lichamen van de slachtoffers zijn per vliegtuig naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi gebracht. Van daaruit bracht een ambulance de lichamen naar de provincies van waaruit de slachtoffers afkomstig waren. Familieleden wachtten hen daar op. De overige lichamen zullen de komende dagen worden teruggebracht naar Vietnam.

Ik ben er kapot van, maar ik ben blij dat we hem binnenkort terug zullen hebben

Vader van een achttienjarig slachtoffer uit de koelwagen

"Ik ben er kapot van, maar ik ben blij dat we hem binnenkort terug zullen hebben", liet de vader van een achttienjarig slachtoffer optekenen. De families van de slachtoffers moesten overigens zelf de repatriëring van hun familieleden betalen. De Vietnamese overheid heeft hen wel een "goedkope" lening aangeboden, van zo'n 2.575 euro, voor velen nog steeds onbetaalbaar. Daarom zijn er verschillende initiatieven gestart om geld in te zamelen voor de families.

Wat is er nu weer gebeurd?

Op 23 oktober werden 31 mannen en 8 vrouwen uit Vietnam gevonden in een koelwagen in Essex, in Engeland. De container waar de transmigranten inzaten, was via de ferry vanuit Zeebrugge naar een Engelse haven gebracht. Daar werd de koelwagen opgepikt door de Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur Maurice Robinson.

Hij heeft intussen schuldig gepleit aan mensensmokkel. Robinson is ook in beschuldiging gesteld voor 39-voudige doodslag en hulp bij illegale migratie. Twee andere mannen uit het Verenigd Koninkrijk blijven aangehouden, nog drie verdachten zijn voorlopig vrij op borgtocht. Ook in Vietnam loopt er een onderzoek naar mogelijke betrokkenen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen