Videospeler inladen...

Franse boeren houden dag lang ring rond Parijs bezet: "Onze toekomst staat op het spel"

Boeren uit heel Frankrijk hebben vandaag betoogd met hun tractoren in Parijs en Lyon. Ze willen druk zetten op de politiek en de grootwarenhuizen. Veel boeren hebben hun inkomen de laatste jaren drastisch zien dalen. Net als in de buurlanden klagen de boeren ook over wat ze noemen "agrobashing", ze vinden dat allerlei (milieu)regels hun werk haast onmogelijk maken.

Ongeveer duizend boeren waren vanmorgen vroeg al op weg met hun tractoren. Dat veroorzaakte langere files dan gebruikelijk, vooral op de autowegen naar Parijs, zoals op de A1 uit Rijsel. Op de Parijse ring (de Périphérique) was er vanaf de voormiddag al hinder. Vooral aan de porte de Champerret, in het noordwesten, stond een grote colonne tractoren urenlang stil.  Eerst hielden de boeren een barbecue op de ring, daarna een siësta. Ook op andere plekken ten westen van Parijs, zoals de porte d'Auteuil, was er hinder. Soms was de ring in beide richtingen helemaal dicht. De boeren hebben een resem van klachten, die we toch kunnen samenvatten als "hard werken voor weinig geld" en "angst voor de toekomst van ons beroep".

Vanavond hebben de boeren hun actie opgeschort tot dinsdag 3 december. Die dag is er 's ochtends om 9 uur overleg met de Franse premier Edouard Philippe. Als het gesprek niets oplevert, gaan de boeren opnieuw actievoeren.

AFP or licensors

Grootwarenhuizen

Binnenkort starten de onderhandelingen over de groothandelsprijzen voor het volgende jaar. De landbouworganisaties willen een betere prijs afdwingen. Vooral de grootdistributie is kop van jut, de warenhuizen dus. Die zetten de boeren onder druk, met (buitenlandse) concurrentie als drukkingsmiddel. 

Nochtans is er sinds vorig jaar een "voedingswet" van kracht, die meer evenwicht moet brengen in de machtsverhoudingen tussen producent en distributie. Bij de prijsbepaling zou voortaan rekening worden gehouden met wat het echt kost om een landbouwproduct op de markt te brengen. Maar die "loi Egalim" heeft in de praktijk maar weinig verbetering gebracht, zeggen de boeren. (Lees verder onder de foto.)

boeren op de Champs Elysées
AFP or licensors

In de Franse pers zijn ettelijke getuigen gepasseerd. Verschillende boeren zeggen dat ze hun inkomen de voorbije jaren met tientallen procenten hebben zien teruglopen. De helft zou moeten overleven met een maandelijks inkomen van 350 euro per maand, sommigen draaien zelfs met verlies. 

In onze streek verdient één op de drie landbouwers helemaal niks 

Mathieu Garnotel, boer uit de Marne-streek

In de krant Le Monde zegt Mathieu Garnotel, die met tientallen collega's naar Parijs is afgezakt, dat een op de drie boeren in de Marne, ten oosten van Parijs, helemaal niks verdient of zelfs met verlies werkt. Hij wijst naar gedaalde prijzen, maar heeft het ook over het afschaffen van quota en de stijgende milieutaksen, zoals een stikstofbelasting. 

In Parijs hadden de betogers rond 10 uur afgesproken op de Avenue Foch, de brede straat die naar de Arc de Triomphe leidt. Maar ze bleven stilstaan op de ringweg, dat is dus nog altijd geval. Groepen betogers zijn (te voet) ook naar de Champs Elysées getrokken, in het hart van Parijs. Ze lieten er balen hooi en stro vallen, en het kwam een paar keer tot schermutselingen met de oproerpolitie CRS.

De boeren krijgen nochtans de steun van de regering. "Ik steun deze manifestatie, ik begrijp dat de landbouw er genoeg van heeft", verklaarde minister van Landbouw Didier Guillaume vanmorgen al. Daarmee geeft hij meteen ook toe dat de wet die de boeren een "eerlijke prijs" moet garanderen in de praktijk niet of onvoldoende werkt. 

AFP or licensors

Gesprek met de landbouwminister

De vakvereniging van landbouwers wilde een gesprek met president Macron. Dat is er niet van gekomen, maar een delegatie is na 17 uur wel ontvangen door landbouwminister Didier Guillaume en een kabinetschef van president Macron. Verschillende actievoerders hadden ermee gedreigd de acties tot morgen vol te houden, ze hebben voldoende eten en drinken bij zich. "Als het moet overnachten we op onze tractoren" is te horen. De verkeersellende in Parijs zal dus ook vanavond nog wel even duren. 

president Emmanuel Macron
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen