Gezochte Ivoriaanse spelersmakelaar is opgepakt in Frankrijk en daarna aan ons land overgeleverd

Een Ivoriaanse spelersmakelaar die actief was in België, Frankrijk en Ivoorkust en door het Belgische federaal parket gezocht werd, is opgepakt in Frankrijk en vorige week aan ons land overgeleverd. De man, O., is  door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van oplichting, witwassen en mensenhandel en onder aanhoudingsbevel geplaatst. De Brusselse raadkamer heeft maandag die voorlopige hechtenis met een maand verlengd. 

Volgens het federaal parket wordt de opgepakte spelersmakelaar verdacht van frauduleuze praktijken in het kader van zijn activiteiten, waarbij hij misbruik zou hebben gemaakt van de zwakke situatie van een of meerdere spelers.

Zo zou de man, die naar eigen zeggen al minstens 20 jaar actief is als spelersmakelaar, geld dat voor een van zijn spelers bedoeld was, voor zichzelf hebben gehouden.

"Het onderzoek is begonnen naar aanleiding van feiten met een speler, maar er wordt onderzocht of er zich nog andere feiten hebben voorgedaan", aldus het federaal parket. De betrokken speler zou zich in een zeer kwetsbare situatie bevinden, onder meer omdat er onduidelijkheid bestaat over zijn verblijfssituatie.

Een Brusselse onderzoeksrechter had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de man. Enige tijd geleden werd hij dan op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle onderschept en vervolgens overgeleverd aan België.

"In dit dossier heeft de stichting van openbare nut Samilia, actief in de strijd tegen mensenhandel, zich burgerlijke partij gesteld", aldus nog het federaal parket.

Meest gelezen