Virtualrealitybril moet Russische koeien meer melk doen produceren

In een melkbedrijf in de buurt van Moskou is een experiment uitgevoerd met VR-brillen (virtual reality) voor koeien. Er werd getest of een beeld van een zomerse weide het welzijn van de dieren zou verbeteren en de melkproductie zou kunnen verhogen. De eerste resultaten zijn alvast positief.

Het experiment werd uitgevoerd op het Russische melkveebedrijf RusMoloko, in de buurt van de hoofdstad Moskou. In samenwerking met dierenartsen en producenten van VR-brillen werd een prototype ontwikkeld van een VR-bril voor koeien.

Door de bril kreeg de koe in het experiment een zomerse weide te zien, aangepast aan het gezichtsvermogen van runderen, die beter rode tinten zien dan groene en blauwe, staat in het rapport van het Russische ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening. 

Virtual reality?

Via een virtualrealitybril krijg je voorgeprogrammeerde beelden te zien, en lijkt het alsof de wereld rond je verdwijnt. Zo dus ook voor de koeien, die dan alleen nog maar de beelden zien die hen getoond worden, en niet meer de stal waarin ze staan. De onderzoekers willen te weten komen of dat het welzijn van koeien kan verbeteren en hun melkproductie kan verhogen.

De wetenschappers steunen daarbij op studies die uitwijzen dat in een rustige omgeving koeien meer en lekkerdere melk produceren. In Rusland zijn er in sommige melkveebedrijven ook al installaties die klassieke muziek spelen, omdat die door het kalmerende effect de melkproductie zouden verhogen.

Tijdens het experiment is gelet op de angstigheid en de algemene emotionele toestand van de koe, de eerste resultaten tonen een positieve invloed van de VR-bril. De invloed van de bril op de melkproductie van koeien vraagt nog langere studies, aldus het rapport. Als zo'n positief verband kan aangetoond worden, willen de producenten VR-brillen voor rundvee commercialiseren.

Meest gelezen