Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Moedigt Poolse regering "homovrije zones" aan? "Homo's niet vervolgd, maar bewegingsvrijheid gekortwiekt"

De Nederlandse D66-politica Sophie in 't Veld heeft in het Europees Parlement het LGBT-onvriendelijke discours van de Poolse regeringspartij PiS aangeklaagd. "In de praktijk moedigt de regering van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) homovrije zones aan", aldus Van 't Veld. "Homo's en lesbiennes worden niet vervolgd in Polen, maar ze worden wel in hun bewegingsvrijheid gekortwiekt", legt Marc Peirs uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

In het Europees Parlement is gedebatteerd over het LGBT-onvriendelijke klimaat in Polen. De Nederlandse D66-politica Sophie in 't Veld beschuldigt regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van het aanmoedigen van het creëren van "homovrije zones" in het land.

"In realiteit komt het er op neer dat heel wat steden en gemeenten in Polen bestuurd worden door de conservatief-nationalistische regeringspartij PiS, de partij Recht en Rechtvaardigheid. Er wordt niet gecontroleerd of er homo’s of lesbiennes rondwandelen, maar de facto geven ze een vrijgeleide aan extreemrechtse groupuscules om mensen lastig te vallen of om Pride-marsen te bekogelen", legt Marc Peirs uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

PiS heeft tijdens de voorbije verkiezingscampagne de LGBT-gemeenschap geviseerd. "In 2015 bij de eerste verkiezingsoverwinning van PiS werden de moslimmigranten afgeschilderd als een bedreiging voor de Poolse identiteit en de Poolse waarden. Bij de jongste verkiezingen was dat de gemeenschap van lesbiennes, homo’s en transgenders. Die werden er door de leider van PiS, Jaroslaw Kaczynski, van beschuldigd de Poolse identiteit te bedreigen."

Pride-marsen worden verboden, terwijl extreemrechtse tegenbetogers geen strobreed in de weg wordt gelegd

Marc Peirs

Homo’s en lesbiennes worden niet vervolgd in Polen, maar ze worden wel in hun bewegingsvrijheid gekortwiekt. "De burgemeesters van tientallen gemeenten verbieden bijvoorbeeld Pride-marsen, terwijl ze de extreemrechtse tegenbetogers geen strobreed in de weg leggen. Het is wel degelijk een politieke keuze die zich vertaalt op het terrein", zegt Marc Peirs.

"Als er toch een Gay Pride plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld in Bialystok op 20 juli, dan worden de betogers heel brutaal aangevallen. Er werd met allerlei voorwerpen naar de betogers gegooid en er zijn tientallen gewonden gevallen. De burgemeester en de politie kregen het verwijt dat ze extreemrechts lieten betijen."

Polen is nog steeds een door en door christelijk land. "Dat is een historische erfenis van de laatste opstoot van de verbinding van christendom en nationalisme in de strijd tegen het communisme. Het volk en de Kerk streden na de Tweede Wereldoorlog samen tegen het communisme", legt Marc Peirs uit.

Vandaag is Polen al dertig jaar een liberale vrijemarkteconomie en een stabiele democratie. "Maar in de Kerk heb je nog steeds een harde kern van mensen met heel rechtse denkbeelden. Bij de jongste verkiezingen hebben hoge kerkleiders apostolische brieven gestuurd die bijvoorbeeld in alle kerken van Bialystok werden voorgelezen en waarin letterlijk werd gezegd dat homo’s en lesbiennes niet sporen met het Polen dat ze willen verdedigen", besluit Marc Peirs.

Beluister het gesprek met Marc Peirs uit "Nieuwe feiten" hier:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen