Videospeler inladen...

N-VA vraagt parlementaire onderzoekscommissie naar Koninklijke Schenking

De N-VA-Kamerleden Peter Buysrogge en Tomas Roggeman willen een parlementaire onderzoekscommissie die uitzoekt hoe de Koninklijke Schenking georganiseerd is. De Kamerleden reageren hiermee op onthullingen van journalisten van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS over de manier waarop de Schenking haar vastgoed beheert met belastinggeld.

"We merken al langer dat de Koninklijke Stichting een ingewikkeld kluwen is, vermengd met onder andere de Regie der Gebouwen. Alleen al de openstelling van het Park van Laken voor het publiek heeft heel wat voeten in de aarde", zegt Peter Buysrogge. "We moeten als parlement eens een grondig overzicht krijgen van welke middelen waar naartoe gaan. In geen enkele andere sector wordt een dergelijk wanbeheer aanvaard, maar hier blijven we het vrolijk verder financieren met belastinggeld."

"Alle opties moeten openliggen"

"De Koninklijke Schenking zou financieel autonoom moeten kunnen werken. Nu wordt er te veel rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de koninklijke familie. We moeten een grondig onderzoek voeren waarna alle opties open liggen, waaronder ook de opheffing van de Koninklijke Schenking en de teruggave van bepaalde domeinen aan de koninklijke familie zodat die zelf de kosten kan dragen", stelt Tomas Roggeman. 

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en zijn voorganger Johan Van Overtveldt (N-VA) waren niet bereikbaar voor commentaar. 

Bekijk hier Tomas Roggeman (N-VA) over de Koninklijke Stichting:

Videospeler inladen...

Meest gelezen