Videospeler inladen...

Nederlandse reporter sprak met beruchte Belgische Syriëstrijder in Syrische cel: "Ik heb mijn lesje geleerd"

Antwerpenaar Abdellah Nouamane, codenaam Abu Jihad Al-Belgiki, is een van de meest beruchte Belgische Syriëstrijders. Nouamane werd meermaals doodverklaard, maar hij zit achter de tralies in Noord-Syrië. De Nederlandse reporter Hans Jaap Melissen trof hem daar, eigenlijk heel toevallig, toen hij een gevangen Nederlander ging interviewen. Bekijk hierboven de reportage die Melissen heeft gemaakt.

"Dit is een oorlogsverklaring en de plannen zijn al gesmeed.  Alles gaat de lucht in in België (...) Alles waar een ongelovige is, een kafir natuurlijk, die worden vermoord." Zo klonk de Antwerpse Syriëstrijder Abdellah Nouamane in 2015 in een boodschap die via WhatsApp doorgestuurd werd.

4 jaar later trof de Nederlandse reporter Hans Jaap Melissen de Antwerpenaar samen met andere IS-aanhangers in de ziekenboeg van de gevangenis van Hasakah in het noorden van Syrië. "Een soort doodstil kalifaat", zo omschrijft Melissen de plaats.

Nouamane werd meermaals doodverklaard, maar hij zit nu, naar eigen zeggen, al negen maanden in de gevangenis. "Ik heb geen bloed aan mijn handen, ik heb niemand onthoofd, gedood of verbrand", vertelt hij aan de Nederlandse reporter. "Ik ben moe, ik heb er genoeg van, ik heb mijn lesje geleerd."

Bekijk hier de reportage van reporter Hans Jaap Melissen in de Syrische gevangenis (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Moeder kijkt naar de beelden: "Heel pijnlijk om hem te zien"

VRT NWS-conflictexpert Rudi Vranckx keek naar de beelden samen met Fatima, de moeder van Nouamane. "Dit is niet het leven dat je wil voor je kind', zegt Fatima. Wat moet er nu gebeuren met de Belgische IS-strijders? "Ten eerste moeten de kinderen gered worden, die hebben er niet voor gekozen", antwoordt ze.

In het gesprek met de Nederlandse reporter brengt de IS-strijder groeten over aan zijn moeder. Die reageert emotioneel. "Voor mij is het heel pijnlijk om hem te zien, maar ik ben wel geraakt dat hij aan mij heeft gedacht. Het is de eerste keer dat hij een boodschap naar mij stuurt."

Gelooft Fatima haar zoon als hij zegt dat hij geen bloed aan zijn handen heeft? "Dat is moeilijk. Ik hoop dat hij de waarheid spreekt. Dat hoop ik als moeder. Maar ik kan ook niet voor 100 procent zeggen dat hij niet meer radicaal is. Het kan waar zijn, ik weet het niet."

Rudi Vranckx keek samen met Fatima, de moeder van  Abdellah Nouamane, naar het getuigenis van haar zoon in de Syrische gevangenis (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Rudi Vranckx stelt zich grote vragen bij het verhaal van Nouamane, alias Abu Jihad Al-Belgiki. "Iedereen in die gevangenis ontkent altijd alles. Ze zijn altijd maar volgeling, verpleger of kok geweest", zegt Vranckx in "Terzake".

Bekijk hier het gesprek met Rudi Vranckx in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen