Videospeler inladen...

Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck uitgejouwd en tegengehouden tijdens vakbondsactie, sociaal akkoord verworpen

Bij Proximus is zoals verwacht geen tweederdemeerderheid gevonden voor het sociaal akkoord over een herstructurering. De vakbonden hopen dat de raad van bestuur het plan niet doordrukt en een opening laat voor verder overleg. Voor de bijeenkomst van het paritair comité hadden vakbondsmilitanten bestuursvoorzitter Stefaan De Clerck uitgejouwd.

Nadat de leden van de socialistische en christelijke vakbonden het sociaal akkoord op voorhand al hadden verworpen, heeft het akkoord nu ook formeel geen goedkeuring gekregen.  Dat is vanochtend gebleken tijdens de bijeenkomst van het paritair comité in de Proximus-torens in Brussel: de nodige tweederdemeerderheid werd niet gevonden. 

Bij die toren werd sinds vanochtend vroeg gedemonstreerd tegen de herstructureringsplannen bij het telecombedrijf. “Het personeel maakt zich de laatste weken zorgen”, zei Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD vanmorgen in “De ochtend” op Radio 1. 

Uitgejouwd

Volgens de vakbondsman ontbreekt het in het transformatieplan aan visie: “Er staan heel wat besparingen in en heel wat gedwongen ontslagen, maar er staat geen visie in voor de toekomst, hoe we verder gaan werken. Ik denk dat het personeel zich terecht zorgen maakt over de HR-reglementering; de ontslagmachine die in gang gezet wordt”

Die zorgen maakten de vakbondsmilitanten duidelijk toen oud-CD&V-minister Stefaan De Clerck in de hoedanigheid van bestuursvoorzitter aankwam bij de Proximus-torens. Toen De Clerck probeerde het gebouw binnen te gaan, verhinderden de militanten hem dat. Vervolgens werd De Clerck luidruchtig uitgejouwd.

Bekijk hieronder wat er precies gebeurde en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Nadat De Clerck was aangesproken door de militanten, heeft hij geïrriteerd gereageerd. “Ik zal nu geen commentaar geven. We gaan vergaderen en werken, en overleg plegen op een correcte manier.” Maar dat overleg heeft dus geen akkoord opgeleverd, zo blijkt nu.

Vanmiddag komt De Clerck met zijn raad van bestuur bijeen. De raad kan het transformatieplan in principe alsnog doorduwen. De vakbonden hopen dat dat niet gebeurt en dat er een opening komt voor verdere onderhandelingen.

Morgen nieuw overleg?

Er is alvast op initiatief van de directie een bijeenkomst van vakbonden en directie gepland, morgenochtend, maar het is niet duidelijk of dan nieuwe onderhandelingen gestart zullen worden.

"We willen nog ruimte om te onderhandelen. Het plan is niet af, bepaalde zaken moeten nog aangepakt worden", reageert Nancy Fonteyne van de christelijke vakbond ACV Transcom. "Ik hoop dat de bestuursleden goed nadenken. Ik ben aan het bidden dat we toch nog kunnen vergaderen om de laatste zaken aan te pakken." De vakbonden hopen onder meer nog naakte ontslagen te vermijden.

De directie laat nog niet in haar kaarten kijken. "We betreuren dat er op het paritair comité geen meerderheid gevonden is rond het transformatieplan. Het is nu aan de raad van bestuur om zich deze namiddag over de zaak te buigen", zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke. Mogelijk hakt die raad van bestuur ook de knoop door over wie de nieuwe CEO van Proximus wordt.

Nieuw plan

De voorstellen die de directie heeft gedaan in verband met de afvloeiingen, volstaan niet volgens de bonden. In het sociaal plan staat bijvoorbeeld dat werknemers vanaf hun 58 jaar zouden kunnen afzwaaien met behoud van 70 tot 75 procent van hun loon. Daarvoor zouden 550 mensen in aanmerking komen. 

Er is ook een vrijwillig vertrekplan, met een vertrekpremie van 1.500 euro bruto per anciënniteitsjaar, vanaf een anciënniteit van vijf jaar. “Dat is uiteraard beter dan gewoon banen schrappen”, zegt Bart Neyens hierover. “Maar de mogelijkheden voor 58-plussers bestonden eind januari al. De enige mogelijkheden die erbij zijn gekomen, zijn de mogelijkheden voor de werknemers die jonger dan 58 jaar zijn.”

We willen een bedrijf dat groeit natuurlijk, en niet alleen afslankt en bespaart op de kap van de werknemers. 

Bart Neyens, ACOD

De bonden vragen een geheel nieuw plan, dat duidelijk de koers van het bedrijf uitstippelt. “We willen een bedrijf dat groeit natuurlijk, en niet alleen afslankt en bespaart op de kap van de werknemers."

"We willen niet weten van gedwongen ontslagen en willen dat er een garantie komt voor de mensen dat ze niet op basis van één akkefietje ontslagen kunnen worden”, stelt Bart Neyens. En voor de nieuwe werknemers willen de bonden goede voorwaarden: “Nu krijgen ze minder vakantie en minder loon”, klinkt het. “Daar kunnen we absoluut niet mee akkoord gaan.”

Hinder

Zal de klant hinder ondervinden door de actie van vandaag? Proximus zelf zegt dat de hinder voor de klant binnen de perken blijft. Volgens de bonden zullen de klanten vooral hinder ondervinden in de winkels.

“Er zullen heel wat winkels gesloten zijn, maar dat is bijna een hele week zo in Wallonië en sinds gisteren op verschillende plaatsen in Vlaanderen”, zei Bart Neyens vanochtend.

Beluister het volledige gesprek met Bart Neyens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen