Redder nieuw knelpuntberoep? 80 procent van de zwembaden zoekt redders

Vorig jaar hadden 80 procent van alle zwembaden in Vlaanderen en Brussel vacatures lopen voor redders. Volgens het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid zijn er verschillende redenen waarom niet veel mensen redder willen worden: een lage verloning, een imagoprobleem, het idee dat de job vrij eentonig is en de moeilijke combinatie met gezin en vrije tijd.

Zwembaden hebben het niet gemakkelijk om personeel te vinden. Wies Van den Broeck van de ISB-commissie zwembaden Vlaanderen (instituut Sportbeheer) legt uit hoe dat komt. "Ten eerste beschouwen mensen het als een zeer eentonige job. Maar het houdt veel meer in dan gewoon langs de kant van het bad zitten. 

Ten tweede ligt de verloning niet hoog. Een startend redder verdient 1800 bruto. Dat is niet veel, wetend dat er veel avond- en weekendwerk bij komt kijken én dat redders een grote verantwoordelijkheid hebben. De combinatie met een gezin en vrije tijd is ook niet altijd eenvoudig en we worstelen ook met ons imago: het beroep van redder staat niet hoog aangeschreven."

We worstelen met ons imago: het beroep van redder staat niet hoog aangeschreven.

Het is niet de eerste keer dat deze problematiek wordt aangekaart. Vorig jaar organiseerde de VDAB speciale reddersopleidingen voor werkzoekenden in de hoop om de 300 openstaande vacatures zo te kunnen invullen.

Meest gelezen