Wandel virtueel door de interieurs van art-nouveau gebouwen in Brussel dankzij nieuwe website

Brussel barst van de mooie art-nouveau gebouwen. Maar wat er achter de prachtige gevels zit, blijft meestal een raadsel. Er zijn wel initiatieven om de deuren af en toe eens open te laten zwaaien, maar de echte fans van die typische Brusselse bouwstijl blijven toch vaak op hun honger zitten. De nieuwe website https://insideartnouveau.eu kan misschien soelaas bieden. Brussels minister van Erfgoed en Urbanisme Pascal Smet (one.brussels) stelde een aantal initiatieven voor in het unieke Huis Saint-Cyr aan de Ambiorixsquare. 

Pascal Smet wil het erfgoed toegankelijk maken voor alle Brusselaars, bezoekers van de hoofdstad en architectuurfanaten. Daarvoor werkt het gewest samen met het Réseau Art Nouveau Network (RANN), een samenwerkingsverband van 20 Europese steden met art-nouveau-architectuur.  Eind november en begin december zijn er overigens verscheidene activiteiten in Brussel, onder meer een colloquium en wetenschappelijke rondleidingen.  

Gooi de deuren open, allez, virtueel dan toch om te beginnen

Brussel streeft naar meer openstellingen van art-nouveaumonumenten, maar in afwachting heeft insideartnouveau.eu al heel wat te bieden. Met een kaart, architectuurtekeningen, een woord uitleg, handige plannetjes en doorverwijzingen via geolokalisatie vindt iedereen zijn weg door het kluwen van overal verspreide gebouwen. Brussel voert ook een intense campagne om de site bekend te maken in binnen- en buitenland via alle kanalen, websites, sociale media, scholen, horecazaken en culturele instellingen.  

De identiteit van een stad hangt af van drie elementen: de bewoners, de publieke ruimte en de gebouwen. En de interactie tussen die drie. In Brussel is art nouveau een wezenlijk onderdeel van dat imago

Pascal Smet

De website draait op alle types apparaten, van een klassieke pc tot de smartphone. Op dit ogenblik staan er 200 gebouwen op de site, maar dat worden er elk jaar meer. Met de nieuwste communicatiemiddelen richt de website zich ook tot de jongeren, die geleidelijk de charmes van art nouveau vergeten. En nog tijdens deze ambtstermijn wil minister Smet ook aandacht vragen voor art deco en modernisme. (Lees aub verder onder de foto.) 

Huis Saint-Cyr, een onbereikbare parel

Pascal Smet stelde niet toevallig het initiatief voor in het Huis Saint-Cyr aan de Ambiorixsquare, een van de meest begeerde art-nouveau-juwelen. De toen maar 22-jarige Gustave Strauven, een leerling van Victor Horta, tekende het ontwerp in 1900 voor kunstschilder Georges de Saint-Cyr. In 1988 werd het monument beschermd, en vanaf 2002 stond het leeg, ten prooi aan de elementen. 

Omdat opdrachtgever en architect niet echt kozen voor de duurste en meest exclusieve materialen, viel de restauratie die twee en een half jaar duurde, al met al, alle verhoudingen in acht genomen, financieel nog mee. Het was geen doodzonde om een vermolmd element te vervangen door een getrouwe kopie van het origineel. Eigenaar is nu een Waalse zakenman die het pand gebruikt als pied-à-terre in Brussel. (Lees aub verder onder de foto)  

Eclecticisme en heftige art nouveau

Het Huis Saint-Cyr is geen zuiver art-nouveau-ontwerp. De gevel met zijn flamboyante, excentrieke en floralistische zweepslag-elementen in het grillige smeedwerk, de balkons en ronde ramen is dat wel. Het gaat om een van de meest spectaculaire gevels van ons hele land.   

Binnen is elke etage anders: gelijkvloers art nouveau, Chinese stijl op de etages en een catacombenachtige neogotiek in de sous-sol. Prachtige glas-in-loodramen aan het plafond halen het licht uit kokers binnen. Heldere metro-tegels en veel wandspiegels creëren een groot ruimtegevoel in het feitelijk relatief kleine pand. Achteraan is er een piepklein tuintje.  

Voor wie er nooit genoeg van krijgt verschijnt morgen nog het boek "Belgian Art Nouveau: vision, design and craft" bij de Editions du Musée Horta. Het gaat om het eerste deel van een reeks, en het focust op metaalvaklui Fernand Dubois en Paul Du Bois, decorateur Georges Hobé en Léon Ledru van de kristalfabriek Val-Saint-Lambert. 

Voor alle duidelijkheid: dit is de website: https://insideartnouveau.eu

Meest gelezen