B. BOISSONNET / BSIP

Tuut, piep, zoem: Wat hoort iemand met oorsuizen? Ervaar het hier

Zowat 1 op de 10 mensen hoort een voortdurende piep, brom, zoem of ruis terwijl dat geluid er in werkelijkheid niet is. Ze hebben last van tinnitus, of simpelweg oorsuizen. Meestal wordt de gehoorschade veroorzaakt door te veel lawaai en vaak gaat het nooit meer over. Wie tinnitus heeft, moet dus leren leven met de tuut of ruis in z'n oren. En dat is niet altijd eenvoudig. Luister hier zelf wat iemand met tinnitus precies hoort.

Heel wat mensen kennen het gevoel: na een lawaaierig nachtje uitgaan of een concert, kruip je eindelijk in bed en plots hoor je een tuut of ruis in je oren. Het is een teken dat je te lang en in te veel lawaai bent geweest zonder je oren voldoende te beschermen. De trilhaartjes van je oor zijn daardoor overbelast of beschadigd en geven een fout signaal door naar de hersenen: het lijkt dat je geluid hoort terwijl dat er in werkelijkheid niet is.

Gelukkig kunnen de trilharen recupereren en stopt het oorsuizen na enkele uren vanzelf. Is de gehoorschade te groot, dan zal de piep of ruis in je oren niet meer weggaan. Bij zo'n 1 op de 10 mensen is dat het geval, al heeft niet iedereen er even veel last van. De intensiteit van tinnitus kan verschillen van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Bij stress bijvoorbeeld kan het oorsuizen luider worden. Ook het geluid kan variëren van een tuut of een piep tot ruis, gesis, gezoem of gebrom.

Klik op de verschillende blokjes hieronder en ervaar zelf wat iemand met tinnitus elke dag hoort:

Bos
(meest voorkomend)

Cafe
(meest voorkomend)

Slaapkamer
(meest voorkomend)

Bos
(geruis)

Cafe
(geruis)

Slaapkamer
(geruis)

Bos
(hoge pieptoon)

Cafe
(hoge pieptoon)

Slaapkamer
(hoge pieptoon)

(Deze tool geeft slechts een impressie van enkele vaak voorkomende vormen van oorsuizen)

Daarmee leren leven, kan best lastig zijn. Vaak hebben mensen met tinnitus meer last van het geluid in hun oren als het stil is, omdat ze het oorsuizen dan beter horen. Maar ook dat is afhankelijk van persoon tot persoon.

Omdat genezen niet altijd mogelijk is, bestaan er wel verschillende therapieën om te leren omgaan met het voortdurende geluid en hoe je het oorsuizen kan negeren. Voor patiënten met ernstige tinnitus bestaat er ook een behandeling om het brein de tinnitus te leren vergeten door spanningsfactoren aan te pakken.

Oorsuizingen die ontstaan na een plotse blootstelling aan lawaai (zoals een geweerschot of vuurwerk), kunnen soms nog worden behandeld door medicatie en zuurstoftherapie. Tinnitus kan ook in een minderheid van de gevallen ontstaan door andere oorzaken dan te veel lawaai, zoals ouderdomsdoofheid, bepaalde geneesmiddelen, stress en problemen met het kaakgewricht.

Meest gelezen