Zeldzaam jasje van Yves Saint Laurent voor recordbedrag onder de hamer in Parijs

Een zeldzaam haute-couturejasje ontworpen door Yves Saint Laurent waarbij de Franse ontwerper eer betuigt aan "De zonnebloemen" van Vincent van Gogh is woensdag bij veilinghuis Christie's in Parijs onder de hamer gegaan voor 382.000 euro (met kosten). Dat is een record voor een stuk van de beroemde Franse modeontwerper.

De National Gallery of Victoria uit Australië heeft het recordbedrag van 382.000 euro betaald voor een zeldzame jas van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent.

Er bestaan maar vier exemplaren van het jasje dat ontworpen werd voor de lente-zomercollectie van 1988. Het werd volledig met de hand gemaakt door de borduurwerker Lesage, die er 600 uur voor uittrok. Er is ook een exemplaar dat gedragen werd door topmodel Naomi Campbell. Dat wordt bewaard in de collecties van het museum Yves Saint Laurent.

Het jasje geldt als een meesterwerk in de geschiedenis van de mode. Voor een ander model liet de modeontwerper zich inspireren door de "Irissen" van Van Gogh. 

Yves Saint Laurent was een van de meest invloedrijke figuren uit de Franse modewereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Hij stierf in 2008 op 71-jarige leeftijd.

Meest gelezen