Videospeler inladen...

Alexander De Croo (Open VLD) kaatst bal terug: "Nooit opmerkingen van Rekenhof bij controle Koninklijke Schenking"

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat het Rekenhof bij elke controle van de financiën van de Koninklijke Schenking een "clean sheet" heeft gegeven, zonder opmerkingen. Hij geeft wel toe dat de Schenking best wat transparanter mag zijn. De Croo antwoordde in de Kamer op enkele lastige vragen van Kamerleden, maar omzeilde de vragen over hoeveel geld van de belastingbetaler er extra naar de Schenking vloeit.

"Formeel staat de Koninklijke Schenking onder toezicht van Financiën en voor dat toezicht doet het departement Financiën een beroep op het Rekenhof, dat het parlement bijstaat in het financiële toezicht op openbare instellingen. Dat Rekenhof heeft systematisch bij elke controle van de Koninklijke Schenking een clean sheet gegeven, geen enkele opmerking", aldus De Croo.

U kan het Rekenhof absoluut gebruiken om de duidelijkheid te krijgen die u wil krijgen

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD)

Voor lastige vragen over de financiën van de Koninklijke Schenking moeten Kamerleden dus niet bij hem zijn. "U stelt vragen, maar ik heb ook een vraag voor het parlement. Had de pers hier geen onderzoek gedaan, zouden wij vandaag hier dit debat hebben?" De Croo wijst erop dat het Rekenhof ter beschikking van de Kamer staat. Met andere woorden: "U kan dus het Rekenhof absoluut gebruiken om de duidelijkheid te krijgen die u wil krijgen."

De Croo geeft toe dat de Koninklijke Schenking voor sommige uitgaven inderdaad geregeld een beroep doet op de overheid die bijvoorbeeld gebouwen van de Schenking huurt. "Dat is op basis van bilaterale akkoorden, soms met andere overheden, soms zelfs met steden en gemeenten, soms met private partners", zegt hij maar hier legt hij de verantwoordelijkheid bij beide partijen die zo'n bilateraal akkoord sluiten, dus niet bij de Koninklijke Schenking alléén.

Ik denk dat een open communicatie die hoort bij instellingen als de Koninklijke Schenking vandaag absoluut nodig is

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD)

"Ik denk dat een open communicatie die hoort bij instellingen als de Koninklijke Schenking vandaag absoluut nodig is en dat er grote stappen vooruit kunnen worden gezet", geeft De Croo nog toe. Het kan dus wel degelijk ietsje transparanter.

Echt veel wijzer worden we niet van het antwoord van De Croo, want over hoeveel geld de Koninklijke Schenking extra binnenrijft via bilaterale akkoorden zei de minister absoluut niks. "Hoe kunt u het woord transparantie over de lippen krijgen!", brieste Jean-Marie Dedecker. Hij en Joris Vandenbroucke (SP.A) vinden het beschamend dat onderzoeksjournalisten anderhalf jaar nodig hebben gehad om extra informatie los te peuteren. Barbara Pas (VB) wijst erop dat het Rekenhof zelf ook niet alle essentiële informatie van de Schenking krijgt.

In elk geval eisen SP.A en N-VA nu al dat het Park van het kasteel van Laken, waar koning Filip en koningin Mathilde wonen, voor het publiek wordt opengesteld.

Bekijk hieronder alle vragen en antwoorden over de Koninklijke Schenking in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen