Videospeler inladen...

Carl Devos over lange regerings­vorming: "Sommige politici snappen niet dat volgende regering sowieso linkser zal zijn"

De Vlaamse partijen Open VLD en CD&V blijven naar de N-VA wijzen als het gaat over de vorming van een nieuwe federale regering. "CD&V en Open VLD zeggen dat de N-VA eerst moet uitmaken of de partij een regering wil vormen met de PS. De PS is onvermijdelijk. Zolang die kwestie niet opgelost is, is voortgang in de formatie niet mogelijk" , analyseert Carl Devos de politieke situatie in "Terzake". "Het probleem is dat een aantal politici nog steeds niet begrepen heeft dat de volgende regering sowieso linkser zal zijn dan de vorige."

Volgens professor Carl Devos is de moeizame federale regeringsvorming onder meer te wijten aan het feit dat sommige politici nog niet begrepen hebben dat de volgende regering sowieso linkser zal zijn dan de vorige Zweedse regering met N-VA en MR als grootste partijen.

"De vorige rechtse regering heeft op 26 mei de verkiezingen zwaar verloren met een verlies van 22 zetels. In de volgende regering zit de PS per definitie. Die partij staat bovendien in Wallonië onder druk van links", zegt Carl Devos in "Terzake".

Carl Devos stelt vast dat het een moeilijke week geweest is voor Open VLD. "Het begon vorige zondag met een vraag van Open VLD richting N-VA. Open VLD vroeg aan N-VA of N-VA nog wil meewerken aan een nieuwe federale regering. Het probleem was dat Bart Somers van Open VLD die vraag meteen beantwoordde. Hij zei dat N-VA niet meer wil meewerken."

Daardoor ontstond de indruk dat Open VLD al gekozen had voor een paars-groene koers. "Dan volgden een aantal efficiënte lekken, waarbij niet alleen een nota werd gelekt, maar ook werd aangegeven dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten aast op het premierschap.

"Er was heel veel schade bij Open VLD in de beeldvorming. Vandaag is er een belangrijke vergadering geweest bij Open VLD. Men zit blijkbaar opnieuw op een lijn. Open VLD zegt dat de opties voor de partij openliggen. Ze nemen afstand van de gelekte nota die overduidelijk links is."

De vraag is of de N-VA een regering wil vormen die niet zo rechts zal zijn als de N-VA wil

Dat de gelekte nota van informateur Paul Magnette (PS) heel links is, vindt Carl Devos de logica zelve. "Dat is logisch, want Magnette zit met tien partijen rond de tafel. Hij weet dat er een aantal partijen afvallen. Magnette kan nu nog niet veel toegevingen doen, want de andere partijen zullen die toegevingen als verworven beschouwen bij de onderhandelingen."

Carl Devos vond het vandaag een heel interessante dag in de formatie van een nieuwe federale regering. "CD&V-voorman minister Koen Geens en ook Open VLD zeggen dat N-VA eerst moet uitmaken of de partij een regering wil vormen met de PS. De PS is onvermijdelijk. De vraag is of de N-VA een regering met de PS wil vormen die niet zo rechts zal zijn als de N-VA wil."

Bij alle Vlaamse partijen is er verdeeldheid in de rangen over federale regeringsdeelname. "Bij de SP.A, CD&V, Open VLD en de N-VA hoor je mensen die pleiten voor deelname aan de federale regering en hoor je mensen pleiten tegen deelname. Ook bij N-VA."

Bekijk het gesprek met Carl Devos uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage van Pieterjan De Smedt uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen