Cashbetalingen verplicht afgerond en strengere controles op autolichten: dit is nieuw op 1 december

Een nieuwe maand brengt traditioneel enkele veranderingen met zich mee. Ook op 1 december zijn er enkele nieuwigheden. We lijsten de belangrijkste voor u op.

Verplichte afronding cashbetalingen

Handelaars moeten cashbetalingen voortaan afronden naar het dichtstbijzijnde getal van 5 cent. Voor betalingen met de bankkaart is de afronding een vrijwillige keuze van de handelaars. Het is overigens het totaalbedrag van alle aankopen die de klant cash betaalt dat moet afgerond worden. Het is niet de bedoeling om de prijs van elk afzonderlijk artikel af te ronden. Consumenten zullen wel nog stukjes van 1 of 2 eurocent mogen blijven gebruiken want die blijven een geldig betaalmiddel. Ook handelaars kunnen ze verder gebruiken als wisselgeld.

Verwacht wordt dat door de afronding veel minder stukjes in omloop zullen zijn. De voorbije weken liepen er al informatiecampagnes, zowel bij handelaars als bij de consument. Op de website van de FOD Economie is een gids te vinden met uitleg over de regels die van toepassing zijn bij afronding.

Naar aanleiding van die afronding verzamelen Kom op tegen Kanker en Eén nog tot 13 december voor de laatste keer "ros geld" tegen kanker.

Erik-Jan Ouwerkerk

Strengere controles op gebreken aan autolichten

Een aantal gebreken aan de lichten en reflectoren zal vanaf 1 december strenger beoordeeld worden in de Vlaamse autokeuringscentra. Er wordt wel een overgangsperiode van een jaar ingesteld, waardoor vastgestelde gebreken nog niet onmiddellijk tot een rood keuringsbewijs zullen leiden. Maar verschillende gebreken die momenteel nog tot een groen keuringsbewijs met een opmerking leiden, zullen dus uitmonden in een afkeuring. De strengere regels, die het gevolg zijn van de omzetting van een Europese richtlijn, moeten bijdragen tot een betere verkeersveiligheid.

Concreet: u krijgt een afkeuring wanneer de verklikker van de grootlichtkoplampen op het dashboard niet werkt, de schakeling van de mistlichten niet werkt, de kentekenplaatverlichting niet goed is bevestigd en wanneer de waarschuwingsknipperlichten niet goed functioneren. Tot nu kreeg u daarvoor een groen keuringsbewijs met een opmerking.  Ook gebreken bij de werking, staat en bevestiging van standlichten, dagrijlichten, achterlichten, stoplichten, mistlichten, richtingaanwijzers en achteruitrijlichten zullen resulteren in een rood keuringsbewijs, dat vijftien dagen geldig is.

Voorts wordt er ook strenger toegezien op de verklikkers van de richtingaanwijzers, de verklikkers van het waarschuwingsknipperlicht en de knipperfrequentie van de richtingaanwijzers. Wanneer daar gebreken worden vastgesteld, zal voortaan een groen keuringsbewijs met opmerking worden afgeleverd. De gebreken moeten dan zo snel mogelijk hersteld worden, maar zonder herkeuring. De keuring van de grootlichten en dimlichten blijft onveranderd. En ook de keuring van de afstelling van de lichten wijzigt niet.   

Charles Michel naar Europa

Voormalig Belgisch premier Charles Michel neemt op zondag 1 december zijn functies als voorzitter van de Europese Raad op. Hij is na Herman Van Rompuy de tweede Belg die zich "Europees president" mag noemen.

Toen na de verkiezingen voor het Europees Parlement van eind mei de Europese topjobs opnieuw moesten worden verdeeld, kozen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten voor de (toen nog) Belgische premier om vanaf december hun vergaderingen te leiden. De Europese Raad zet de grote lijnen van het EU-beleid uit en komt in principe vier maal per jaar samen.

Het mandaat van Charles Michel duurt 2,5 jaar en kan één keer worden verlengd. De oud-premier is nog maar de derde Europese Raadsvoorzitter, maar wel al de tweede Belg. Herman Van Rompuy nam tussen eind 2009 en 2014 de functie waar. Zelf neemt Michel het voorzitterschap over van de Pool Donald Tusk.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen